Kako je pandemija inspirirala kipara Hrvoja Dumančića

Malo je likovnih umjetnika čije je ime ili njihovo stvaralaštvo vezano samo uz jedan motiv, a među njima je Hrvoje Dumančić - hrvatski suvremeni kipar koji je cijeli svoj opus posvetio konjima.

Hvaljen, nagrađivan, rado viđen gost i na svjetskim pozornicama, posebice u Francuskoj i Velikoj Britaniji, Dumančić ni u vrijeme izolacije nije prestao stvarati. U njegovu zagrebačkom ateljeu nastala je jedna nova priča.

Od prvog crteža konja još u vrtiću, do jedne od novih skulptura - dug je put. Baš zato, fascinira dosljednost viziji koja je godinama imala samo jedan cilj - ostati svoj, bez obzira na trendove i iskušenja. Pa čak i u višetjednoj izolaciji zbog pandemije, kada su mnogi gubili motivaciju, on je pronalazio inspiraciju.

Ime tog velikog reljefa je 'Pangea', sinonim za ujedinjene kontinente, a u njihov je kružni tok Dumančić, očekivano, unio konje. No tu priči nije kraj. Glineni model iz kojega je nastao ovaj reljef, poslužio je Dumančiću za novu skulpturu.

Kreativnosti je u ovom umjetniku napretek. Prepoznat ćete ga lako i izvan ateljea: po njegovim konjima, u sasvim običnoj šetnji gradom.

U svojem je zagrebačkom ateljeu Dumančić novi rad otkrio ekskluzivno ekipi Vijesti iz kulture: