Drniš: 60 godina muzeja koji čuva vrijedne Meštroviće

Drnišani obilježavaju 60 godina svoga gradskog muzeja. Jubilej su obilježili izložbom i tiskanjem zbornika u kojem su saželi muzejsku povijest.

60 je godina tako prošlo otkad je osnovan, a zasluga je to Nikole Adžije, no 'uskočio' mu je i kiparski genij - Ivan Meštrović koji je za muzej predodredio 25 svojih djela.

19. svibnja za javnost je otvorena i izložba koja prati veliki jubilej, a tim je povodom ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila u Drnišu gdje je razgovarala s ravnateljem Gradskog muzeja Drniš Davorom Gaurinom i Antonijom Tomić, kustosicom izložbe:Ekipa drniškog muzeja iam se čime dičiti - nadasve zanimljivom  izložbom i tiskanjem zbornika u kojem su saželi muzejsku povijest, Drnišani obilježavaju punih 6 desetljeća Gradskog muzeja.

Zbornik ima 44 stranice i podijeljen je na pet cjelina, govori o osnivanju muzeja, te oblikovanju zbirki, o tome kako se muzej razvijao kroz povijest, o brojnim ostvarenim suradnjama i projektima, muzejskoj arhitekturi i infrastrukturi.

1983. godine otvoren je prvi stalni postav muzeja, no u vrijeme Domovinskog rata JNA je devastirala muzej.

- Oštetili su zgradu, većinu fundusa su ili uništili ili razbacali, kaže ravnatelj muzeja Davor Gaurina.

Djelatnici muzeja trenutačno uređuju stalni postav, a sve su crtice iz povijesti i ukoričili. Dar je to posjetiteljima izložbe koja prati veliki jubilej.

- Posjetitelji mogu vidjeti presjek muzejskog fundusa. Sama zbirka obuhvaća period od geoloških početaka zemlje i prominskih naslaga, dakle geološko paleontološka zbirka, pa do 21. stoljeća i zbirke suvremene umjetnosti, kaže kustosica izložbe ‘60 godina Gradskog muzeja Drniš’ Antonia Tomić.

Prag drniškog muzeja godišnje prijeđe 3 tisuće posjetitelja, a najvrednija umjetnička zbirka odnosi se na djela Ivana Meštrovića. Bez obzira na trenutačnu adresu, on je često navraćao u kraj gdje je odrastao.

- Odlučili smo ta pisma koja je on pisao Nikoli Adžiji uvrsti u zbirku . Tako da zbirka Ivana Meštrovića broji preko 80 predmeta. Među tim predmetima pisma zauzimaju važno mjesto jer su također izravan trag našeg velikog umjetnika, dodaje Tomić.

Iz Muzeja podsjećaju da su opet otvoreni, no napominju da izložbu može razgledavati najviše 5 posjetitelja odjednom. Pogledajte reportažu Vijesti iz kulture: