Festival animacije Supertoon deseti put u Šibeniku

Jubilarno, deseto izdanje festivala Supertoon International Animation Festival održat će se u Šibeniku od 20. do 24. srpnja, na Maloj loži i Gorici te u nizu gradskih izložbenih prostora.

Festival predstavlja recentne svjetske kratkometražne animirane filmove u pet natjecateljskih kategorija, uz gostovanja uglednih animatora, redatelja i producenata iz Hrvatske i svijeta.

Festivalska direkcija je izvijestila da će se ovogodišnje izdanje održati ‘unatoč situaciji oko pandemije novog koronavirusa i mogućeg drugog vala zaraze, kao i neizvjesnoj sudbini turističke sezone, rebalansima proračuna, bolnim rezovima za nezavisnu kulturu i drugim nedaćama’, a donosi i nove sadržaje.

- Festivalski su filmovi rađeni za projekcije na velikim platnima, a filmski festivali su mjesta susreta i komunikacije autora, producenata i publike, koji su u ovim vremenima možda još važniji nego inače, obrazložio je direktor festivala Slave Lukarov odluku da se festival ne održi u online verziji ili odgodi.

Ocijenio je da je iznimno važno i da se u kriznim vremenima građanima ne uskraćuju kultura i umjetnost, ‘koje život čine ako ne smislenim, a onda barem ljepšim i bogatijim.Animirani filmovi odabrani putem natječaja bit će prikazani u večernjim satima u više blokova i natjecateljskih kategorija, a njihov detaljan popis nalazi se na službenoj web stranici festivala.

O pobjednicima među filmovima u konkurenciji odlučit će festivalski međunarodni žiri. Žiri za kategorije Grandtoon i Studentoon činit će redateljica i animatorica Martina Meštrović, redatelj i animator Bruno Razum i Tamás Patrovits, mađarski redatelj, animator i umjetnički direktor festivala Primanima.

U žiriju za kategorije Supercomm i Supertune bit će strip autor i ilustrator Igor Hofbauer, ujedno autor ovogodišnjeg festivalskog vizualnog identiteta, redateljica i animatorica Katrin Novaković, te Bruno Tolić, redatelj, animator i ilustrator.

Najavljeno je i održavanje radionice animacije za najmlađe, a neki će njezini polaznici i ove godine sačinjavati festivalski žiri za kategoriju kratkih animiranih filmova za djecu Planktoon.

Prikazivat će se i filmovi izvan konkurencije, organizirati razgovori s filmskim autorima i drugi edukativni i zabavni sadržaji, a novost su gostovanja predstavnika regionalnih scena nezavisnog stripa.

Uz skupnu izložbu na ulicama i trgovima Šibenika održat će se i prodajni sajam stripa i izrada grafika tehnikom sitotiska, kao i pojedinačna predstavljanja strip stvaralaca.

Među ostalim, predstavit će se na festivalu u Angoulemeu nagrađeni strip album Komikaze #18 autorice Ivane Armanini, grafike i strip izdanja beogradskog kolektiva Matrijaršija, nezavisne strip festivale OHOHO! i Novo doba te recentnu splitsku i zagrebačku scenu autorskog stripa.