Izložba o stradavanjima i važnosti Zagrebačke katedrale

Izložba ‘Prvostolna crkva zagrebačka: Atrium ecclesiae - forum populi’, postavljena je u auli Gradske knjižnice u povodu Dana grada Zagreba kako bi se skrenula pozornost na važnost Zagrebačke katedrale i stradanja u potresima 1880. i ove godine, te važnost njezine obnove za Zagreb.

U skladu s koncepcijom izložbe autorice Dubavke Petek, voditeljice Zbirke Zagrabiensia u Gradskoj knjižnici, kroz šest plakata iščitava se povijest Zagrebačke katedrale i njezinih arhitekata, ali i simbolička uloga koju je ta građevina imala prilikom oba razorna potresa koja su pogodila glavni grad Hrvatske.

Pritom, istaknuto je, zanimljivo je primijetiti da su i nakon potresa 1880. mnoga arhitektonska idejna rješenja bila nazvana kontroverznima, kao što se i danas vode polemike oko obnove srušenih tornjeva.

Hermanu Bolleu, tada glavnom arhitektu obnove svih kaptolskih zdanja, trebalo je više od 20 godina od potresa 1880. da bi u potpunosti završio obnovu.

Izložba je u auli Gradske knjižnice postavljena 27. svibnja, a kako je istaknuto, autorica je izborom knjiga i grafičke građe iz Zbirke Zagrabiensia pokušala skrenuti pozornost na važnost zagrebačke prvostolnice za hrvatski glavni grad.

Također, namjera je izložbe ukazati na važnost obnove katedrale koja je pretrpjela velika oštećenja u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020., kao i u onome prije 140 godina - 9. studenoga 1880. Izložba će biti dostupna i u virtualnom obliku.

Pogledajte priču o tajnama Zagrebačke katedrale iz emisije Kulture s nogu: