Naučite kako kod kuće napraviti kvalitetno pivo

U sklopu sisačkog kulinarskog instituta "KUL-IN" odnedavno možete naučiti kako proizvesti pivo. U "pivskom laboratoriju" predavači kroz teoriju i praksu polaznicima  prenose sva potrebna znanja za proizvodnju piva u "kućnoj radinosti" - takozvanog kraft piva, koje je vrlo traženo među ljubiteljima ovog pića.

Tamno ili svijetlo, gorko ili slatkasto - o ukusima se, kažu, ne raspravlja, ali svatko ponekad voli popiti pivo. No kako se proizvodi i kako kod kuće napraviti kvalitetno kraft pivo od sada možete naučiti uz stručne savjete i nadzor.

- Volim ići u pivnice i probavati razne domaće pive i uvijek nešto novo i tako se rodio interes da vidim što bih zapravo ja mogao sam stvoriti, kaže Ivan Marinović.

- Tu sam dosta naučio i mogao pitati pitanja koja su me zanimala uz pivu i tako na kraju i kod kuće počeo na malo praviti za sebe i za prijatelje pivo, kaže Filip Žugaj.


Kvaliteta, boja i okus piva ovisi o odabiru sirovina za koju je važno da je prirodno uzgojena i svježa.

- Ovdje koristimo sistem "whole grain" što bi značilo iz cjelovitog zrna. Sve su prirodni sastojci. Približavamo na taj način ljude korak bliže kuhanju piva da se okušaju čak i sami doma skuhati pivo, kaže instruktor Sanel Subašić.

Iako je nekoć bilo na margini, procvatom tehnološki profinjenih craft proizvoda, pivo dobiva sve važniju ulogu u restoranskoj i hotelskoj ponudi.

- Polaznici će učiti i proizvodnju pive, radit će isto tako i pariranje hrane s pivom i na kraju će u biti imati sami svoj finalni proizvod u rukama s kojim će se moći pohvaliti i koji će moći u konačnici podijeliti i sa svojim prijateljima, objašnjava Ivana Fried, direktorica "KUL-IN"-a.

A odlučite li se i sami okušati -  do uživanja u prvoj čaši trebat će vam 20-ak dana.