Klonska selekcija za vrhunsko vino

Nakon što su imotski vinari i vinogradari posljednjih nekoliko godina od svoje autohtone vinske sorte kujundžuša uspjeli proizvesti vrhunsko vino, odlučili su otići i korak dalje.

Tako su prije nekoliko godina počeli s klonskom selekcijom - žele pronaći najkvalitetnije klonove i od njih onda raditi novi sadni materijal kako bi poboljšali kvalitetu vina.

Kujundžuša je lagano, svježe vino, voćnog okusa i veoma je pogodna za ljetne mjesece. Već je osvojila veliki dio dalmatinskog turističkog tržišta, stoga uz dosadašnja poprilično velika ulaganja imotski vinari ulažu i dalje kako bi kujundžuša postala pravi brend.

- Klonska selekcija je jedan strateški dugoročni projekt kojim ćemo mi iz trenutne populacije genotipova naših autohtonih sorti kujundžuše i trnka pronaći one najkvalitetnije klonove i od njih raditi novi sadni materijal, govori Nikola Grabovac, Vinarija Grabovac, Proložac.

 Time bi se trebala dobiti najbolja kvaliteta vina s tih vinograda, a u projekt su uključeni svi vinari i vinogradari imotskog područja.

- Nakon toliko godina rada, odricanja i svega što smo napravili od kada postoji udruga. Osnovna intencija je bila promocija kujundžuše kao autohtone sorte na tržištu, naglašava Viktor Zdilar, enolog u Vinariji Katić, Lovreć.

Cilj imotskih vinara i vinogradara jest kroz proizvodnju povezati struku, znanost i proizvođače.

- Klonskom selekcijom nadamo se da ćemo dobiti poboljšana svojstva kujundžuše i da ćemo dobiti napokon certificirane sadnice virus free jer bez takvih sadnica bi u budućnosti bilo upitno sađenje kujundžuše, ističe Zdilar.

- U tu cijelu priču smo ušli studiozno s dugoročnim planovima i očekujemo veliki uspjeh, ali ne za godinu ili dvije, već za pet, deset ili dvadeset godina, rekao je vinar Grabovac.

Dugotrajan je to proces, ali važan za imotske vinare i vinogradare. Možda pomogne da se kujundžuša proširi i na neka druga hrvatska vinogorja. Cijeli projekt potpomogle su i lokalne zajednice i udruga imotskih vinara.