Povratnički koncert našeg Jazz orkestra na livadi pred HRT-om odgođen za petak, 12. lipnja

Jazz orkestar HRT-a nastupit će, iako je pripremano i najavljeno za srijedu 3. lipnja, u petak 12. lipnja, u 20 sati prvi put pred publikom nakon gotovo tri mjeseca stanke zbog koronavirusa i to u dvorišnom prostoru HRT-a, a koncert je posvećen glazbenom naslijeđu Buddyja Richa, jednoga od najvećih jazz- bubnjara.

Riječ je o koncertu iz Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a, a uz orkestar i dirigenta Mirona Hausera, Richovo glazbeno naslijeđe predstavit će trojica poznatih virtuoza bubnjeva -  Adriano Bernobić, Marko Lazarić i Dušan Kranjc.

Pogledajte kratku najavu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:Kako je istaknuto, Buddy Rich jedan je od najvećih bubnjara u povijesti jazza, poznat po brzini i spretnosti i iza sebe ostavio je golemo naslijeđe - od jedinstvene bubnjarske tehnike preko vodstva big bandova do aranžmana.

Bio je ekstrovertan izvođač koji je složene ritamske obrasce izvodio metronomskom jasnoćom,a jednostavnije linije izvanredno precizno, potekao je iz razdoblja swinga, a s lakoćom se prilagodio i kasnijim stilovima jazza.
"Tribute to Buddy Rich" Jazz orkestra HRT-a u dvorištu zgrade HRT-a
Buddy Rich surađivao je s velikanima poput Dizzyja Gilespiea, Theloniousa Monka i Charlieja Parkera, a jedan je od prvih jazz-bubnjara koji je u svoje sviranje i aranžiranje uključio elemente rocka pa je, primjerice, snimao i s Beatlesima.

Budući da je broj posjetitelja ograničen, molimo da se zainteresirani prijave na broj telefona 01 634 4969 koji će biti otvoren od 8. do 11. lipnja.

Pogledajte video s probe koji je zabilježila Marija Štilinović: