Beethovenova čuda uz 250. rođendan

‘Kako nešto tako jednostavno poput glazbe za četiri gudačka instrumenta može dovesti do toliko drugih stvari? Zašto bismo na to trošili vrijeme?' – pitanja su to na koja je odgovore donosi nagrađivani danski glazbenik i radijski voditelj Kristian Leth u povodu 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena.

- Kako bismo objasnili sve posljedice, morat ćemo najprije uložiti trud kako bismo razumjeli sâm žanr - glazbu sâmu i njezino značenje. Ne trebamo objašnjavati zašto je to dobra glazba, jer ona govori sâma za sebe. No moramo pokušati razumjeti zašto je ona pomicala granice u doba kad su granice bile različite od današnjih. Pokušat ćemo razumjeti kako su drugi ljudi čuli Beethovenovu glazbu kad se ona prvi put pojavila, kako bismo više cijenili dijalog u kojem glazbeno djelo uvijek sudjeluje, napominje Leth.

Uz 250. obljetnicu rođenja van Beethovena, ciklus ‘Oda-birano’ premijerno je emitirao dokumentarac ‘Struktura i čuda’, prvu od šest epizoda serijala ‘Beethovenovi kvarteti prema Kristianu Lethu’.

Nagrađivani danski glazbenik i radijski voditelj serijal je za Danski radio priredio 2018. godine, a u prvoj epizodi istražuje Beethovenove prve kvartete. Uz vlastite komentare, o majstorovu Opusu 18 razgovara i s nizom uglednih glazbenika i muzikologa.

Emisija je bila u najužem izboru za nagradu Prix Italia 2019. u Rimu, također nominirana i za nagradu Prix Europa – poslušajte je u Slušaonici Hrvatskoga radija:
Oda-birano