Rješavanje stanovanja stradalih u potresu

Obitelj Repotočnik u potresu je izgubila jedini dom. Kuća u zagrebačkom naselju Kozjak teško je oštećena u potresu, označena crvenom naljepnicom, a stanari su morali iseliti i privremeno su smješteni kod rodbine.

Privremeno rješenje svima teško pada pa od nadležnih traže da obave svoj dio posla.

U nedavno obnovljenu obiteljsku kuću više se ne mogu vratiti.

Ne traže mnogo, samo odgovor mjerodavnih na pitanje: treba li kuću rušiti ili popravljati?

- Nitko od nadležnih više ne dolazi, da dođu barem oni koji će ti dati neki papir pa da znaš, ovo je samo procjena od statičara koji su praktički volontirali, ističe Matija Repotočnik.

- Tu su dvije stvari. Ne daju vam smještaj, ne daju vam dijagnozu kuće. To vam je kao kad ste teško bolesni pa va kažu da imate karcinom, ali ne znate je li maligni ill benigni?

Obratili su se fondu 5 od 5 - koji je trebao omogućiti građanima da riješe osnovne potrebe, poput sigurnog stambenog prostora.

- Bio je nekakav fond 5 od 5 pa su mi lijepo odgovorili da imam veliku mirovinu, 3200 da... dobro. Mama ima nešto veću, to je užasno velika cifra, mislim stvarno, da si iznajmite vilu, sarkastično poručuje Mirjana Repotočnik Vukasović.

Prijavu su poslali i Gradu, ali i ondje je zapelo, kažu, zbog poznate hrvatske birokracije.

Iz Grada pak tvrde kako su im rekli da se jave Gradskom uredu za branitelje.

- Provjerio sam prije ove presice, nije gospođa podnijela zahtjev uopće, moraju podnijeti zahtjev, čim to naprave onda će ih primiti i onda moraju skupiti papire, odgovorno tvrdim da neće čekati dulje od tjedan dana, kaže gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Obitelj nam je u telefonskom razgovoru rekla kako gradonačelnik ne iznosi točne informacije. Apeliraju na mjerodavne da budu brzi i učinkoviti u rješavanju problema.

Dok se sustav ne pokrene, ostaje im i dalje čekati rješenje svoga stambenog pitanja.