Biciklistička stajališta za najzahtjevnije turiste

U povodu Svjetskog dana bicikla, Krapinsko-zagorska županija predstavila je biciklistička stajališta koja bi trebala zadovoljiti i najzahtjevnije turiste - vozače bicikala.

Riječ je o županiji u kojoj su biciklističke staze malobrojne, no biciklističkih ruta ne nedostaje - ima ih 21-na, ukupno 700 kilometara.

Biciklističko odmorište u Krapini nalazi se nedaleko od vrlo popularnog Muzeja krapinskih neandertalaca. Ovdje možete parkirati, zakloniti se od sunca ili kiše, napuniti bateriju mobitela, popraviti bicikl, napumpati gume.

- Predstavljamo ova prekrasna odmorišta koja su onako kompletna, gdje ne samo da čovjek može sjesti, može popraviti svoj bicikl i vidjeti na info karti gdje se nalazi i kuda ići, ističe voditeljica projekta razvoja cikloturizma Krapinsko-zagorske županije Ana Pavić.

U Krapinsko-zagorskoj županiji postavljeno je 15-ak stajališta. Do kraja godine bit će ih tridesetak.

Dosad je u razvoj cikloturističke infrastrukture uloženo oko 3 milijuna kuna, u projektima uz pomoć Ministarstva turizma ili europskih fondova.

Posebno izgrađene biciklističke staze ipak su malobrojne.

To je kod nas ipak malo teže jer smo brdsko-planinsko područje, zbog konfiguracije terena, nema prostora za proširenje, a da bi mogli isprojektirati biciklističku stazu, ističe krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Na ovom je području zasad jedan hotel, koji je od Ministarstva turizma dobio certifikat  "bike hotela". Koliko ljudi, zapravo, dolazi radi cikloturizma, tek će se doznati. Svako stajalište ima kameru i brojač.

- Osim  toga napravili smo i edukaciju za turističke vodiče, nadogradili smo stranicu koja postoji od ranije, to je stranica koja je i danas aktualna zagorjebike.com.hr, kaže Tanja Ivek iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Cilj je ovog projekta biciklistima i onima koji vole aktivan odmor približiti ljepote i ponudu Krapinsko-zagorske županije.