Nakon pola stoljeća otok Cres dobit će siranu

Nakon pola stoljeća otok Cres ponovno će dobiti siranu. Radovi na izgradnji počeli su prije godinu dana na inicijativu stočara okupljenih u zadruzi Loznati, a otvorenje je planirano za kraj lipnja.

Slobodan način ispaše, uglavnom bez torova - posebnost je kod njihova uzgoja, ističu otočani, koji će nakon 50 godina mlijeko moći prerađivati u sirani.

- Imali smo izvrsne projektante, pravovremeno su svi uskakali i sve se promptno i brzo rješavalo. Ušli smo u zadnju fazu farbanja, gletanja, keramičarskih radova, u photofinishu smo, rekao je David Kučić, glavni nadzorni inženjer.

Od prve lopate do izgrađenog objekta prošla je godina dana, a projekt je pokrenut na inicijativu stočara okupljenih u zadrugu Loznati.

- Ovčarstvo je nažalost zadnjih godina počelo lagano nazadovati zbog problema koji smo imali sa divljim svinjama. Međutim, smatram da smo ovim projketom izgradnje sirane napravili jedan mali iskorak prema naprijed u očuvanju tradicije koju otok ima već stoljećima, rekao je Bruno Žić, ravnatelj Poljoprivredne zadruge Loznati.

Istaknuo je da će za početak imati dovoljno sirovine da podmiruju i održavaju pogon u jednom ekonomskom plusu, ali da će im za ostalo biti potrebni i ostali proizvođači koji će svojim količinama ispuniti njihove previđene kvote. Pozvao je sve koji se žele uključiti u proizvodnju mlijeka i sira da im je slobodno jave.