Tandem skokovi padobranom - avantura života

Vodimo vas među oblake - točnije 4.000 metara u visinu gdje su se hrabri avanturisti iskušavali u tandem skokovima padobranom. Naša čakovečka ekipa pratila ih je u stopu i provjerila kakav je osjećaj slobodnog pada. Inače Aeroklub Međimurje već godinama na aerodromu u Pribislavcu organizira razne manifestacije vezane uz zrakoplovstvo. Ovo je priča o njima.

Igor Štenglin
strastveni je padobranac već punih 27 godina. Posljednih šest kao tandem instruktor.

- Probao sam sve discipline u padobranstvu, čak i baise skakanje-skakanje s fiksnih objekata i ovo mi je sad tandem skakanje-tandem instruktur što bacam putnike iz aviona, kaže Štenglin.

Prije polijetanja sa svakim skakačem naprave obuku i nakon 15 minuta - spremni su za avanturu života. Upute se moraju pažljivo slušati.

Zrakoplov se diže na visinu od 4.000 metara iznad zemlje. Kako raste visina- raste i uzbuđenje avanturista željnih adrenalina. Svatko sa svojim dvojbama, strahovima, ali i znatiželjom čeka svoj trenutak iskrcavanja- jer povratka više nema.

Kako bi se mogli dobro orjentirati, padobrani se otvaraju kad se padobranci spuste ispod razine oblaka.

- Radili smo svugdje po svijetu. Hrvatska je samo jedna od mjesta gdje radimo. Ja sam osobno bio u Keniji, Zanzibaru, Kini, Egiptu. Na svim tim mjestima smo bili pozvani da sudjelujemo u padobranskim skokovima da radimo organizaciju tako da je i to jedan dobar pokazatelj kvalitete hrvatskih padobranaca, rekao je Anđelo Vuletić, tandem ekspert/ Aeroklub Međimurje.

Veliki problem im je što nemaju vlastiti avion, pa ga za ovakve prilike posuđuju od susjednih zemalja, no bez obzira na to ovo iskustvo se pamti zauvijek.