Posljednji klobučar u Rijeci uskoro odlazi u mirovinu

Iako je Rijeka u prošlosti poznatija kao industrijski grad, imala je i niz obrta koji se danas polako gase. Među njima je i klobučarski obrt riječkoga Slavonca, posljednjeg klobučara koji u Rijeci već četiri desetljeća šiva šešire, no uskoro odlazi u mirovinu.

Platneni, slamnati, s većim ili manjim obodom - u šetnji Korzom "čuvaju" glavu od sunca i bure. Nekad su bili statusni simbol.

Omiljeni modeli Primoraca sašiveni su u radionici riječkoga klobučara Nikole Gucića. Obitelj toga Slavonca u Rijeku je stigla prije gotovo pet desetljeća i nastavila obiteljsku tradiciju izrade šešira.

- Samo utemeljenje je bilo 1962. u Osijeku, kaže Gucić.

Do danas stotinama je svojih klobuka opskrbio znane i neznane sugrađane i kazališta diljem Hrvatske.


Kupaca ima sve manje, a konkurencija jeftinijih industrijskih šešira prejaka je.

- Ne mogu naći mjesto na tržištu i u svakom slučaju bi ih trebalo promatrati kao turističku ponudu i trebalo bi im na taj način pristupiti, ističe Darko Sertić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Rijeke.

Nikola će uskoro u mirovinu. Njegov obrt, čini se, nema tko nastaviti.

- Još uvijek pokušavam animirati jednog od sinova. Ako uspijem, produžit ću. Uskoro navršavam 70 godina i mislim da mi je već vrijeme da se povučem, kaže Gucić.

Povukli su se već kišobranari, brusači. Na izmaku su i urari. Iako se, za razliku od kontinentalne Hrvatske, u Rijeci nisu ukorijenili kao nekad industrija. Pa unatoč pomoći Grada i države u pandemiji, neizbježno odlaze u povijest.