Rajski vrt riječkih beskućnika

Koliko rad na zemlji ispunjava, oplemenjuje i ima terapijski učinak znaju korisnici usluga socijalne zadruge Put iz Rijeke. Oni su opet pronašli smisao u životu.

Nazivaju ga svojim Rajskim vrtom. Mala zelena oaza udaljena samo nekoliko minuta od središta grada za riječke je beskućnike veliki spas i njihova karta za povratak u za njih gotovo zaboravljenu svakodnevicu.

- Terapijom postižemo vraćanje osmijeha na lica ovih ljudi, stjecanje novih znanja i vještina koje primjenjuju dalje u životu, objasnila je voditeljica Socijalne zadruge "Put" iz Rijeke Dijana Superina.

Nekada je ovaj dio bio tek zapuštena parcela, no zahvaljujući Riječkoj nadbiskupiji postala je prava zelena gradska oaza. Zajedničkim snagama mnogih ona je raščišćena.

- I onda  smo pružili da obrađuju i da donekle žive u tom vrtu, s tim vrtom i od plodova tog vrta, rekao je msgn. Nikola Imberšak, župnik Župe sv. Luke u Rijeci.

Vrt je rezultat jednog lijepog prijateljstva i suradnje između Socijalne zadruge Put i Prihvatilišta za beskućnike "Ruže svetog Franje."

- Sada je to preraslo u nešto više jer ovim načinom rada oni se osamostaljuju i osiguravaju sebi sredstva za život, rekla je Nela Pujić, voditeljica Prihvatilišta "Ruže sv. Franje" u Rijeci.

Korisnicima je ova zelena oaza vratila osmijeh na lice. 

- Ovo me zbilja oduševilo, vrtlarstvo je super za živce i odmor, rekao je korisnik Miroslav.

- Radim par mjeseci u njemu, radna terapija, osjećam se super, rekla je korisnica Lena.

Od uzgojenog povrća korisnici pripremaju zelene košare koje prodaju u Prihvatilištu na riječkoj Kozali, a zarađeni novac za njih je vjetar u leđa pri povratku u normalan život.