Splićani se bune protiv reciklažnog dvorišta na Duilovu

Na splitskom Duilovu počela je izgradnja prvoga reciklažnog dvorišta izvan Karepovca. Radovi vrijedni 4 milijuna i 600 tisuća kuna bit će gotovi za četiri mjeseca. Građani u susjedstvu smeće ne žele, ali iz Grada poručuju kako je zakon jasan - Split mora imati 7 dvorišta i ona negdje moraju biti!

Ivan je vlasnik zemljišta na Duilovu. Tek kada je vidio bagere shvatio je da će se na susjednoj, inače gradskoj parceli nešto graditi. Očekivao je, kaže, gradnju socijalnih stanova, ali smeće nikako.

- Škovaca je uvik škovaca, kako je vi upakirali. Nitko ne želi u svoje dvorište, svatko bi tija da je dalje od njegove kuće, kaže susjed Ivan Tomić.

- A negdje mora - Grad je po zakonu dužan imati 7 reciklažnih dvorišta; do kraja 2022. sva moraju biti u funkciji.

- Moram istaknuti da je reciklažno dvorište apsolutno neškodljivo, neštetljivo kako god hoćete to nazvati. Iz razloga što se u njemu odlaže isključivo reciklabilni otpad. Nemate mješovitog komunalnog otpada. Nema neugodnih mirisa, ističe voditelj Radne skupine za provođenje Plana gospodarenja otpadom Grada Splita Hrvoje Akrap.

Ali teško je to objasniti građanima, pogotovo onima koji se bave turizmom.

Otpad se mora razdvajati i reciklirati, poručuju iz Grada. Više ne gube vrijeme - već su postavili četiri mobilna dvorišta, i još će tri.

- Tako da svi kotarevi budu zastupljeni, prvenstveno zapadni dio grada u kojem zbog imovinsko-pravnih odnosa nismo u mogućnosti pronaći odgovarajuću lokaciju za reciklažno dvorište, kaže Hrvoje Akrap.

Trajna dvorišta do kraja ove godine sagradit će se na Pujankama i u Kopilici, a u sljedećoj - pokraj City centra i na TTTS-u.