Međimurci osim kozjeg mlijeka žele ponuditi i autohtonu jaretinu

U Međimurskoj županiji proizvede se trećina ukupne količine kozjeg mlijeka u Hrvatskoj. Evidentiranih 39 uzgajivača - drži oko tri tisuće grla, što je 40 posto uzgojno valjanih koza. Osim mlijeka, Međimurci žele ponuditi i autohtonu međimursku jaretinu.

Od Kotoribe do Oporovca - više od tri desetljeća brojne se obitelji ovdje bave kozarstvom. Pa tako i Zadravčevi. Žive od kozjega mlijeka i sira, a rado pomažu i najmlađi.

- Ovdje sam na ovoj farmi od malena, roditelji se jako dugo bave kozarstvom i odrasla sam uz ove mališane, kaže Iva Zadravec iz Oporovca.

Ušteđevinu su uložili u siranu, kušaonicu, te proširuju stado.

Slovenci i Mađari bili su im redoviti gosti, no aktualna pandemija umalo im je pomrsila račune. Ipak - spašava ih - internetska prodaja.

- Gledamo da se prilagodimo situaciji, krenuli smo s dostavom i rekli si da ne idemo natrag, kaže vlasnica OPG-a Jasminka Zadravec.

Kozari hrvatskog sjevera odlučili su uz mlijeko proizvoditi i meso. Cilj im je predstaviti - međimursku jaretinu.

- Ako idemo do manjeg i srednjeg uzgajivača - svaki bi mogao imati od 100 do 300 jaradi, još moramo na nekim stvarima poraditi, odrediti cijenu, ističe Nevenka Gadanec iz Udruge kozara i ovčara.

Iako je prekomjerni uvoz rušio cijenu mesa te donedavno nisu bili konkurentni, aktualna kriza pokazuje da su domaći proizvođači, iako ih je sve manje - zlata vrijedni.

- Mi imamo sve uvjete da hranimo i proizvodimo, i bio nam je veliki problem što ne možemo prodati, kaže Nevenka Gadanec.

Pa uz "meso z tiblice" Međimurci će gostima uskoro ponuditi i pravu, domaću - jaretinu.