U Argentini pronađeni ostaci krilatog dinosaura mesoždera

Ostaci nove vrste malenog krilatog dinosaura mesoždera koji je živio u Patagoniji prije 90 miijuna godina pronađeni su u Argentini, objavili su u paleontolozi koji procjenjuju da bi to otkriće moglo dati nove informacije o evoluciji ptica.

Ostaci životinje koja nije bila dulja od metar i po, pronađeni su na nalazištu u središnjoj pokrajini Rio Negro, oko 1.100 kilometara južno od Buenos Airesa, objavila je Znanstvena agencija Nacionalnog sveučilišta u Matanzi.

Ta nova vrsta nazvana je Overoraptor chimentoi i svrstana je u skupinu dinsoaura mesoždera zvanih Paraves, objasnio je Matias Motta, znanstvenik u Argentinskom prirodoslovnom muzeju (MACN).

Prva otkrića učinjena su 2013., a u drugoj kampanji u 2018. godini pronađeno je još ostataka.

- Ta je životinja  posjedovala vrlo zašiljenu kandžu na kažiprstu kojom se služila za napad na svoj plijen. Imala je izduljene šape što daje naslutiti da je riječ o životinji koja je trčala, objasnio je Motta, voditelj studije objavljene u časopisu The Science of Nature.

Motta je ocijenio da "ta životinju pripada novoj skupini dinosaura južne polutke, dinaosaura koji je zacijelo bio brz, okretan te je kao i njegovi srodnici, morao biti mesojed".

Znanstvenici su u čudu konstatirali da su šape te izumrle životinje slične nogama grabežljivaca, a gornji dio (šapa) bio je robustan i izduljen, nalik nogama modernih ptica, objasnili su.

Do ovog novog otkrića svi dinosauri mesojedi nalik ptici koji su do sada otkriveni u Patagoniji pripadaju skupini Unenlagia, a bili su okretni i kretali se stražnjim nogama.

- Suprotno onome što smo u početku vjerovali, Overoraptor ne pripada porodici Unenlagia, već drugoj skupini koja obuhvaća vrstu s Madagaskara nazvanu Rahonavis, objasni je paleontolog Fernando Novas.