Napokon obnova zagrebačkog kina Europa

Godinu dana nakon zatvaranja Kina Europa napokon je počela dugo iščekivana obnova. Zasad kreću restauratorski radovi, odnosno obnovit će se pročelje kako bi mu se vratio izgled iz 1925. godine.

Na Arhitektonskom fakultetu ističu da je riječ o složenom projektu koji je većinom još u fazi izrade. No u Kulturno-informativnom centru, koji sada upravlja kinom, najavljuju daljnje aktivnosti.

- Prva je to od triju faza radova na rekonstrukciji zagrebačkog kina Europa,  počela je u četvrtak, a trebala bi biti završena do kraja iduće godine, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Profesor s Arhitektonskog fakulteta Alan Braun, voditelj projekta obnove, objasnio je da se počinje sa sanacijom pročelja koje će se vratiti u stanje iz 1925. godine, kakvo je bilo na svome otvorenju.

- U drugoj su fazi planirani restauracijski radovi na interijeru jer se u istraživanjima pokazalo da prethodno stanje nije odgovaralo izvornom izgledu - bogato koloriranu i s obrađenim mramorom ukrašenu interijeru. U posljednjoj fazi će se u cijelosti osuvremeniti prostor te će se ugraditi instalacije za moderno grijanje, hlađenje i ventilaciju kako bi se u kinu mogle održavati i druge priredbe, napomenuo je.

Direktor Gradsko stambeno komunalnog gospodarstva Joško Jakelić istaknuo je da će njegova podružnica, koja je upravitelj zgrade u Varšavskoj 3, nadzirati radove na obnovi.

- Projekt je vrijedan oko 1,8 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će se financirati iz pričuve koja iznosi oko 20 kuna po kvadratu mjesečno u idućih 15 godina, a obračunska površina objekta je 2000 kvadrata, dodao je.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić istaknula je da je cjelovita obnova kina bila neophodna te da se i ovog ljeta nastavlja s programom na ljetnoj pozornici Tuškanac.

Ravnatelj Kulturno informativnog centra u Zagrebu Petar Bujas rekao je kako je pripremljen bogat trodnevni program na pozornici, koji se bavi legendarnom filmskom glazbom.

Prikazat će se nekoliko filmova i održati koncerti Zagrebačkih solista te Gabi Novak i Matije Dedića.