Premijerom i izložbom riječko kazalište lutaka slavi 60. rođendan

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ove godine obilježava 60.-ti rođendan. Prvom ovogodišnjom premijerom i prigodnom izložbom, nakon gotovo tri mjeseca, sinoć je otvorilo svoja vrata posjetiteljima.

Gospođi Rozi je 60 godina tek, i jedna je od desetak lutaka postavljenih na retrospektivnoj izložbi ‘Za naše daske prikovani’.

- Započinjemo s obilježavanjem naše 60. obljetnice, naše slavljeničke godine koju nam je korona malo bila omela, ali ništa zato. Mi nastavljamo hrabro dalje i možemo pokazati dio našeg bogatog kazališnog i lutkarskog fundusa koji publika inače nema gdje vidjeti, kaže Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica GKL-a Rijeka.

Originalne lutke iz šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas, u sretnoj kućici, kako lutkari nazivaju svoje kazalište, a upravo je to i naslov prve ovogodišnje premijere, nastale prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici.

- Kroz materijal, koji je drvo i koji je jako topao, i uz pomoć Zlatka Vicića koji je prekrasan animator, pokušali smo to sklopiti u jednu priču u kojoj se on zapravo cijelo vrijeme igra, napominje Morana Dolenc, redateljica predstave ‘Sretna kućica’.

Premijera je održana u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, tri mjeseca kasnije nego što je planirano jer što je kazalište bez ljudi - sada zbog epidemioloških mjera, dva metra međusobno udaljenih. Umjesto 120, na raspolaganju je samo 40 mjesta.

- To je sve zbog ovog Covida-19, a ja bih više rekao Covida 2020 jer nas je taman pogodio, poručio je glumac i lutkar Zlatko Vicić.

No slavljenička godina, uz dosadašnjih 40-ak nagrada, donijela je Gradskom kazalištu lutaka još jednu - onu Grada Rijeke za iznimne umjetničke dosege.