Zbirka nastala tijekom okupacije Vukovara

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavljen je digitalni i tiskani katalog zbirke suvremene umjetnosti Gradskog muzeja Vukovar - ‘Muzej Vukovara u progonstvu’.

Donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca prikupljane su u razdoblju od 1992. do 2018. i riječ je o jednoj od najvećih takvih u zemlji. Muzejska zbirka nastala na inicijativu bivšeg ministra kulture Bože Biškupića tijekom okupacije Vukovara broji više od 1800 djela hrvatskih i svjetskih umjetnika.

- Moram reći da sam sretan što smo taj projekt ipak na neki način završili, premda mislim da gradnja, odnosno sakupljački dio tog muzeja, nikada ne bi trebao stati, kaže Božo Biškupić.

Biškupić je donirao i dio svoje zbirke grafičkih mapa, te inicirao osnivanje Muzeja Vukovara u progonstvu. Katalog daje uvid u vrijednost zbirke koja je rezultat solidarnosti i želje za očuvanjem baštine, a podsjeća i na okolnosti njezina nastanka, u progonstvu s pomoću donacija.

- Ona je dugo godina bila dostupna određenom krugu ljudi, u muzeju Mimara kad je bila prvi put izložena, u drugim muzejima dok je putovala po Hrvatskoj, ali naravno i otvaranjem stalnog postava, dobila je pravo javnosti, napominje Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Digitalno izdanje kataloga ‘Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992.-2018.’  promovirano je na početku projekta ‘E-kultura - Digitalizacija kulturne baštine’.

- Taj je projekt vrijedan oko 80 milijuna kuna i ova zbirka će pronaći mjesto na tom novom repozitoriju koji će zapravo objediniti to bogatstvo hrvatske kulturne baštine, ali u digitalnoj formi, ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Digitalnim katalogom, dostupnim na internetu, zbirka je otvorena prema svijetu, te nam stalnim pozivom na donacije pokazuje kako umjetnost briše granice i spaja ljude.