Vukovar: Izolacija teško pala štićenicima doma

Unatoč dobroj epidemiološkoj situaciji, i dalje je potreban oprez, posebice u domovima za starije i nemoćne. Iako nastavljaju poštovati sve mjere zaštite, štićenici doma u Vukovaru ipak su puno boljeg raspoloženja.

U svojih 86 godina djed Ivan nije doživio karantenu. Bilo mu je, kaže, teško, ali svjestan je ozbiljnosti situacije.

- Ja sam uvijek imao na umu da su Kinezi zatvorili u karantenu 10 milijuna ljudi. To je ozbiljna stvar, rekao je štićenik Doma za starije i nemoćne Vukovar Ivan Blašković.

Za sebe tvrdi da je čovjek prirode, stoga je zanimaciju u izolaciji teško pronalazio.

- Pokušali smo i kartati ali nije nam to išlo. Nemamo baš neke ambicije kartaške, meni bi dobrodošlo da je bio biljarski stol ili nešto što je malo aktivnije ovako - kad ne mogu ići u ribolov,a  ribe me čekaju, dodao je Blašković.

Izolacija je teško pala i Mirjani, no slobodno vrijeme kvalitetno je iskoristila. Pjeva, piše poeziju i recitira.

- Da mi nije bilo čitanja i pisanja bilo bi mi teže. Bila sam neraspoložena, tužna i onda sam se molila- Bože pomozi mi, osjećam se tako usamljeno, rekla je štićenica Doma za starije i nemoćne Vukovar Mirjana Duvnjak.

Tad je uzela papir, olovku i počela pisati - kaže da je ovo jedna od brojnih pjesama.

- Lik Božji nek se oslikava u očima tvojim i ponavljaj- ničeg se ne bojim, sa Bogom sam jaka, na čvrstoj stijeni stojim.

U domovima za starije i dalje se strogo poštuju sve epidemiološke mjere.

- Jer još uvijek smo mi kategorija koja je najkritičnija i smatramo da još uvijek trebamo biti vrlo vrlo obzirni jer korona je svugdje oko nas, naglasila je ravnateljica Doma za starije i nemoćne Vukovar Željka Rajković.

A štićenici vukovarskog doma hvale djelatnike i kažu da je dobro društvo najveća prednost života u domu za starije i nemoćne.