Glazbene novosti: The Killers, Cubismo, Lady Gaga…

Novi singlovi grupa The Killers, Cubismo i Detour te suradnja Lady Gage i Ariane Grande neke su od novosti s glazbene scene koje je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska pripremio Robert Urlić s Hrvatskoga radija:

Znamo da su zbog pandemije otkazani ili odgođeni gotovo svi veliki koncerti i festivali koji su se trebali održati u Hrvatskoj tijekom narednih mjeseci. Tako su i nastupi Pixiesa, Simple Mindsa i Pips, Chips & Videoclipsa prebačeni na 2021., koncert grupe Placebo je za sada otkazan, a znamo da je i jubilarno 15. izdanje InMusica odgođeno za slijedeću godinu.

No ekipa InMusic festivala ne miruje već slaže program za slijedeću godinu tako da sada imamo potvrđen dio izvođača koji su bili najavljeni za ovu godinu, a pridružuju im se i neki novi. Dolazak su potvrdili The Killersi, čiji spot 'Caution' s novog, šestog albuma 'Imploding The Mirage' i gledamo:The Killersima će se pridružiti i legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Mason's Saucerful of Secrets, zatim svoj premijerni nastup na festivalu i Hrvatskoj imat će i omiljeni škotski sastav Belle And Sebastian, a nastupit će i sjajna internacionalna punk world senzacija Gogol Bordello.

To su za sada potvrđena imena za 15. InMusic koji bi se trebao održati od 21. do 23. lipnja 2021., a uskoro ćemo doznati i još poznatih imena, kako stranih tako i domaćih, koji će nastupiti na festivalu.

U nastavku se okrećemo novim domaćim izdanjima i prvo predstavljamo i najavljujemo jedan album i to - neki bi rekli - jedno od najočekivanijih izdanja ove godine, a riječ je o novom albumu grupe Cubismo 'Tumbao'.

Cubismo su, naime, u godini kada slave četvrt stoljeća postojanja objavili  novi album ‘Tumbao’ koji je nastao u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a. Najavni singl ‘Lijepa si danas’, suradnja je s pulskom grupa Nola, a ostatak albuma donosi jednako zaraznu pozitivnu energiju i dobre vibracije koje su kroz posljednjih četvrt stoljeća postali sinonim glazbe Cubisma.Suradnja Cubisma s Jazz orkestrom HRT-a ‘izvukla’ je najbolje od oba benda spajanjem moćne ritam sekcija Cubisma i snažne puhačke sekcije Jazz orkestra HRT-a. Novi album izašao je nakon desetogodišnje diskografske pauze Cubisma, pa se na njemu osjeća sva snaga, emocije i ideje prikupljene tijekom tog perioda kada se bend više fokusirao na live nastupe.

Album donosi deset pjesama, a čak sedam njih potpisuju članovi Cubisma (Ricardo Luque - glavni vokal, Davor Križić - truba, Nenad Grahovac - trombon, vokal, Mario Igrec - gitara, Mario Penton Hernandez - klavir, vokal, Krešimir Tomec - bas gitara, Zdravko ‘Barba’ Tabain  - bubnjevi, timbalesi, Mladen Ilić - bongosi, Hrvoje Rupčić - konge, vokal).

Jednu skladbu napisao je maestro Miron Hauser, a jednu Marijan Jelenić iz Nole. Zanimljivo je da je posljednja pjesma na albumu je obrada Gibonnijeve 'Tempere' koju izdaju 20 godina nakon prve verzije na albumu 'Motivo Cubano'.

Zbog nemogućnost muziciranja na koncertima mnogi su se glazbenici uhvatili pisanja novih pjesama , pa tako nakon brojnih ‘corona’ nastupa iz soba, obrada starih ali i nekih novijih prigodnih naslova, sve je više novih singlova kojima se sami glazbenici vraćaju u normalu.

Nakon brojnih uspješnica s Porinom nagrađenog petog studijskog albuma 'Tourdetour' grupa Detour predstavlja sasvim novi materijal. Singl ‘Šarena’ pjesma je koja najavljuje njihov novi album koji bi svjetlo dana trebao ugledati sljedeće godine.Početak godine Pavel je otvorio hit singlom 'Ne daj na nas', duetom s Tedijem Spalatom, a nadolazeće peto studijsko izdanje najavljuju novim singlom 'Bijela jedra'. I Josipa Lisac, ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo iskoristila je predah od koncertnih aktivnosti za snimanje nove pjesme. Pjesma 'Daleko', autora Tonija Starešinića i Željke Veverec, već je neko vrijeme spremna, ali situacija u kojoj se našao cijeli svijet poremetio je i planove za njenu objavu.

Nakon brojnih hitova s njegova posljednjeg albuma ‘Sada’ i Massimo predstavlja nove materijale publici. Pjesma ‘Mali krug velikih ljudi’ najavljuje novo poglavlje u bogatoj karijeri jednog od naših najznačajnijih muških vokala, a autor pjesme je Ivan Dečak. Spotovi za ove spomenute pjesme još nisu gotovi i očekujemo ih uskoro.Objavljen je i spot za unplugged verziju sjajnog singla 'Dodir' Ide Prester. U originalu riječ je o elektro pop pjesmi, a grupa pocket palma je napravila i klupsku synth pop verziju, a ova akustična je naravno nešto intimnija i u njoj je Ida udružila snage sa svojim Lollobrigida timom.


I za kraj nešto i sa svjetske glazbene scene koja se također budi i donosi pregršt noviteta, a jedan od zanimljivijih je svakako i novi album Lady Gage 'Chromatica'. Nakon što je singlovima ‘Stupid Love’ i ‘Rain On Me’ najavila povratak dance-pop zvuku, Lady Gaga je objavila svoj šesti studijski album ‘Chromatica’, koji opisuje kao ‘apstrakciju’ njene percepcije svijeta.

Album ‘Chromatica’ ima 16 pjesama, a sama je priznala da je stvaranje ‘Chromatice’ za nju bio svojevrsni oblik terapije, nakon turbulencija u privatnom životu. Osim Ariane Grande na albumu su gostovali legendarni Elton John te K-pop skupina Blackpink.Ova slavna pjevačica je nedavno sudjelovala i u organiziranju humanitarnog online koncerta 'One World: Together At Home', na kojem je nastupalo skoro 80 imena, među kojima Billie Eilish, Paul McCartney i The Rolling Stones. Događaj je prikupio skoro 128 milijuna dolara, koji su donirani u svrhu borbe protiv koronavirusa.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: