Nakon duge izolacije otvoreni Prado i Versailles

Najveći muzej u španjolskoj prijestolnici, Prado otvara vrata za vrlo ograničen broj posjetitelja, gotovo tri mjeseca otkako je zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Posjetitelji će dobiti jedinstvenu  priliku da promatraju izbliza "Las Meninas", najslavniji među portretima koje je u 17. stoljeću naslikao Diego Velazquez, jer uobičajeno ta slika je izložena u dvorani koju najviše posjećuju grupe.

Mjesec dana prije nego što će se otvoriti Louvre u Parizu, Prado otvara svoja vrata zajedno s druga dva velika muzeja u španjolskoj prijestolnici, Muzej kraljice Sofije i Muzej Thyssen.

No ulazak će biti moguć za samo 1.800 posjetitelja na dan, što je daleko manje od 15.000 koliko je lani zabilježeno u danima s najviše dolazaka. Grupni posjeti neće biti dopušteni, a stranci će moći u muzej tek nakon što Španjolska 1. srpnja otvori svoje granice.

S više od 27.000 žrtava koronavirusa Španjolska postupno izlazi iz izolacije, a bolest je uzela i život voditelja ekonomskih i financijskih poslova u Pradu.
Kustosi su odlučili otvoriti tek dio muzeja i izložiti u njima "najbolje od najboljeg".

Tako će se posjetiteljima pružiti jedinstvena prigoda da uživaju u slici "Poklonstvo kraljeva" koju je naslikao nizozemski majstor Ieronymus Bosch krajem 15. stoljeća.

Također, prvi put će jedna pored druge biti izložene dvije slike Saturna koji jede svoju djecu, prva Rubensovo djelo iz 17., a druga španjoljskog slikara Goye iz 20. stoljeća.

Svi posjetitelji moraju ulaznice rezervirati 24 sata ranije, a pri ulasku bit će im izmjerena temperatura i morat će sve vrijeme nositi zaštitnu masku.

Muzej se financira djelomice od prodaje ulaznica, a 70 do 80 posto svih posjetitelja su strani turisti.

Zbog pandemije muzej Prado izgubio je oko sedam milijuna eura, navodi uprava.Versailles od subote otvoren za posjetitelje

Versailles, jedan od najposjećenijih dvoraca na svijetu, otvara nakon više od 82 dana karantene koja je tom kultnom mjestu Francuske nanijela golemu ekonomsku štetu, osobito zbog izostanka američkih i turista iz Azije koji čine 30 posto posjetitelja.

Naime, prije uvođenja mjera izolacije Versailles je samofinanciranjem prihodovao 87 posto sredstava, od čega je čak 70 posto činio prihod od ulaznica.

Od osam milijuna posjetitelja godišnje, 80 posto ih je dolazilo iz inozemstva pa se tijekom mjera karantene ekonomski model financiranja potpuno urušio.

- Ministarstvo kulture svjesno je toga da Versailles, kao i Louvre, treba poduprijeti država jer je u održavanje palače uključeno čak 68 raznih tvrtki, među kojima su i one koje se bave specijaliziranim zanatima, poput malih tvrtki za proizvodnju svile iz Lyona , pojasnila je ravnateljica Catherine Pégard.

Tisuću zaposlenika, od kojih neki žive na imanjima oko Versaillesa za vrijeme karantene radilo je uglavnom od kuće.

Pegard je kazala da će svakog sata vrtove, golemi park te dvorce Trianon i Marly moći obići 500 posjetitelja, što znači da će ih ukupno dnevno na širem području Versaillesa biti 4500.

Napominje da je u lipnju 2019. Versailles i okolicu dnevno razgledavalo oko 27.000 turista.

Obvezna je rezervacija ulaznica i nošenje maske za sve posjetitelje starije od 11 godina. Svi će morati obilaziti dvorac u jednom smjeru kako bi se izbjegla mimoilaženja.

Dvadeset godina nakon oluje koja je poharala veličanstveni park dvorca Versailles, u 2020. naglasak je stavljen upravo na njegovu obnovu.