Hvarski magarci i koze

Sve više turista koji posjećuju Hvar, obilaze skivena sela u unutrašnjosti otoka. Poslijednjih godina u selu Dol na Hvaru, popularizira se uzgoj magaraca i koza, ne bi li se očuvao tradicijski način otočnog života.

Prije 7 godina Engleskinja Jana Appleyard se preselila na otok Hvar. Usvojila je malog magarca i o njemu se počela brinuti.

- Šetala sam kroz selo s malim magarcem i naišao je stariji čovjek, koji me pogledao i upitao: Koja je to vrsta psa? Ja sam mu odgovorila da je to mali magarac. Tako je krenulo, a sada ih imam sve više i više, rekla je Jana.

Na maloj farmi u Dolu, nedavno se okotila Matilda, pa je sada ukupno 8 magaraca i 1 konj.

- Postoji taj stereotip da su magarci tvrdoglavi, ali nisu. Oni su super pametni, vole dobro razmisliti prije nego će se dovesti u rizičnu situaciju. Taj osjećaj sigurnosti se poistovjećuje s tvrdoglavošću, ali oni su pametna bića koja vole dobro procijeniti situaciju, naglasila je.

- Morate ih voljeti i brinuti se o njima. Bila sam plesačica i sad sam instruktorica yoge, naučila sam na disciplinu. Ako ne vježbate nećete napredovati. Tijelo ne napreduje, um se ne razvija. Isto je i sa životinjama. Kad ujutro ustanete najprije morate nahraniti životinje, rekla je Jana.

Osim toga, svako proljeće udruga Tartajun iz sela Dol raspisuje natječaj za dodjelu koza.

- Ove godine je kozu dobila naša teta Marija, prijateljica naše udruge. U natječaju stoji da svi koji imaju neku kućicu, neko stanište za kozu i mogu osigurati ispašu i hranu, govori Nikša iz udruge Tartajun.

- Evo, zahvaljujem se udruzi Tartajun što smo dobili tu kozicu malu. Mi ćemo je paziti. Imat ćemo i sira i mlijeka i svi to volimo, rekla je Marija Ševelj.

- Koza je osnova preživljavanja na Hvaru, ali i na Mediteranu, oduvijek bila. Osobito u ovim malim ruralnim sredinama koje su daleko od mora gdje je i taj doticaj s morem bio minimalan. Od koze se dobivalo sve i ništa se od koze nije bacalo. Koza je jedno savršeno stvorenje, od koze dobivate jako puno proizvoda. Mislim da je koza jedna idealna životinja za držanje kod kuće, istaknuo je Ivica Moškatelo, profesor povijesti.

Kaže se na otoku, i ne bez razloga, da su loza, koza i sardela hraniteljice Mediterana. Stoga je dobra vijest da se u selu Dol na otoku Hvaru opet čuju koze i tovari.