Lov na antikvitete

U rubrici Lov na antikvitete emisije Dobro jutro, Hrvatska, bilo je govora o projektima očuvanja kulturne baštine.

Postavljaju se pitanje može li se muzejska baština povezati s gospodarskim sektorom, na koji način potaknuti starije generacije da kroz zanimljive radionice mlađima prenose znanja o tradicionalnim vrijednostima, kako iz ruševine stvoriti zanimljiv interaktivan i koristan muzejski prostor te gdje to možete iz šetnje, zajedno s psom, usput svratiti na izložbu?

Odgovore na sva ta pitanja imala je ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Goranka Horjan, koja je uz Juru Gašparca bila gošća rubrike.

Horjan je pronašla način kako do sredstava iz EU fondova te je naglasila kako su se ulaskom Hrvatske u uniju, za nas otvorile nebrojene mogućnosti, ali kako se za to trebalo dobro pomučiti.

- Kombinirali smo uvijek javljanje na nekoliko poziva kako bismo maksimalno iskoristili ono što nam europski fondovi pružaju, rekla je.

Projekt „Antuna Augustinčića” u Klanjcu prvi je projekt koji je dobio više od 20 milijuna kuna iz europskih fondova.

- Mi smo dvije godine pripremali uvijete da se možemo prijaviti na takav investicijski projekt, naglasila je.

Gašparac je rekao kako je ovaj tjedan bio na putu po zapadnoj Slavoniji gdje je obilazio i najmanja mjesta gdje su spomenici hrvatske baštine. Pohvalio je Viroviticu za koju kaže da je povukla iznimna sredstva iz europskih fondova.

Horjan je naglasila kako, što se tiče obnove, svaka županija ima svoje regionalne razvojne agencije bi pomažu kod projekata. Kako kaže, treba se vidjeti što se želi i gdje je moguće aplicirati i koji su to pozivi koji nam omogućavaju najbolji plasman sredstava za potrebe.

- Etnografski muzej bavi se sa sadašnjicom i želi biti povezan sa svojim građanima s kojima smo proživljavali iskustva tijekom pandemije i potresa te smo im uputili poziv da nam šalju sve svoje priče i uratke koje podsjećaju na ovo razdoblje. Mi smo i pet friendly muzej, a znamo kakvu su ulogu imali kućni ljubimci imali u ovo izazovno vrijeme, rekla je Horjan.