Močvara Palud jedini ornitološki rezervat u Istri

Močvara Palud pokraj Rovinja jedini je ornitološki rezervat u Istri. Područje je strogo zaštićeno, a na njemu obitavaju rijetke i ugrožene vrste ptica.

Ovakav pjev može se čuti na jednom posebnom mjestu. To je slana močvara Palud.

- Još u doba austrougarske Palud je spojen s morem, međutim, detaljnija istraživanja su otkrila da postoji podzemna veza mora i močvare, govori Svjetlana Lupret-Obradović, JU Natura Histrica.

Palud je dom za 235 vrsta ptica. Zato su ovdje zabranjeni automobili. Pa čak i bicikli. Pravila ponašanja su stroga.

- Znači lagana šetnja, manje grupe ljudi, što tiše razgovarati, pogotovo kad se nalaze ovdje uz promatračnicu. Naravno psi ne bi trebali biti ovdje jer se znaju zaigrati i lajat, naglašava Mladen Perčić, čuvar prirode, JU Natura Histrica.

Ovdje ima čaplji, ibisa pa i plamenaca.

- Zadnjih nekoliko godina imamo jednu rijetku i ugroženu vrstu, zove se vlastelica, crvenonoga, i ona se počela ovdje gnijezditi govori Lupret-Obradović.

Vlastelica nam je spremno pozirala na sigurnoj udaljenosti. Malo bliže prilazi nam pomalo pospana nutrija. No osim bogate flore i faune, Palud skriva još jedno blago. Bogatu povijest. Negdje na njegovim obalama nalaze se tragovi dinosaura. Tu je i ova drevna rimska cisterna.

No, pravu priču o ovom mjestu pričaju nam njegovi stanovnici. Samo ih trebamo pažljivo poslušati.