Gledaju Alku i mrse brkove za enigmatiku

Sinjska alka oduševljava i nadahnjuje mnoge, ne samo u Cetinskoj krajini, nego diljem Lijepe Naše, pa i šire. Tako su se o tom više od tri stoljeća starom viteškom nadmetanju pisale knjige, skladale pjesme, snimali filmovi. A odnedavno ima i "enigmatsku povijest".

Uz jubilarnu 300. Sinjsku alku, njegovali su se brkovi, plele pletenice, pripremali arambaši, snimale milenijske fotografije. Ali i sastavljale križaljke.

- Udruga je naručila križaljku, ja sam je sastavio, a oni su stavili na sve 4 strane i to su građani rješavali u prolazu, kaže Mate Ivandić, Sinj.

A sastavljač s 2 desetljeća enigmatskoga staža, mislio je i mislio, pa smislio. Zašto ne bi prikupio cijelu zbirku?!

- I malo po malo, nazvao sam sve redakcije enigmatskih časopisa u Hrvatskoj od kojih s nekima i danas surađujem, pridružili su se svi tako da se do kraja 2015. nazirao kostur same te križaljke, govori Ivandić.

No, posao se kraju priveo pet godina poslije. Među 105 uradaka na 68 stranica je i 10-ak rebusa, 20-ak premetaljki te jednako toliko drugih zagonetki pedeset i dvoje autora, među kojima je i petero Sinjana.

- Bez dvojice ljudi ova priča sigurno ne bi ugledala svjetlo dana a to je moj susjed i mentor Kruno Matić i Budimir Ćosović, grafički urednik ove cijele priče, ističe Ivandić.

Spomenuti svakako valja i zlata vrijedne savjetnike te fotografe. Koji, kad je o Alki riječ, nadahnuća imaju u izobilju.

- Ta je Alka u nama! Mi i dan danas bez obzira koliko ste puta to vidjeli, kad povorka prođe mene trnci prođu, na 200 metara da imate toliko bogatstvo nošnji, boja, šušur, to je jednostavno jedinstveno u svijetu, ističe Ivandić.

Pa će biti i novih križaljki, premetaljki i rebusa. Na temu Sinjske alke, ali i splitskoga Hajduka. A svjetlo dana ugledat će i enigmatske mape Sinja te Cetinske krajine.