Studenti osmislili projekt "Financijsko i pravno opismenjavanje"

Naši mladi ne žele svoju budućnost graditi u društvu koje je opterećeno korupcijom i nepotizmom, a bez poznavanja pravnih pojmova, teško je razumjeti svijet u kojem živimo.

Tom su se mišlju vodili studenti okupljeni u udruzi Meritokrat, pa jednom tjedno na internetskim platformama, svima koje to zanima, objašnjavaju osnovne pojmove iz područja prava i financija.

Mladi su, žele mijenjati društvo u kojem žive, a koje je, tvrde, opterećeno korupcijom i nepotizmom.

- Kada znamo koja su naša prava, što je vlast i što od nje možemo očekivati, onda tada imamo manju toleranciju na ove negativne pojave, govori Josipa Babić, voditeljica projekta udruge Meritokrat.

Kako bi stečena znanja približili široj javnosti, osmislili su projekt Financijsko i pravno opismenjavanje.

Nije postojalo apsolutno ništa osim volje, eto tako desetak nadobudnih ljudi.

- Našli bi se na nekoj kavi koja bi se pretvorila u maratonski sastanak od 6 sati di smo onda iz različitih perspektiva probali složiti neku priču koja je svima jako pristupačna, objašnjava Mihaela Bekina, voditeljica projekta udruge Meritokrat.

Godinu dana razrađivali su teme, pisali članke i stvarali edukativni videomaterijal. Objavljuju ga jednom tjedno. Uoči izbora, prigodno, serijal o osnovama demokracije.

- Kako funkcionira vlast u državi, kako funkcioniraju izbori i sve ostalo što spada u ustavno pravo, dakle ono što bi doslovno svaki građanin trebao znati, kaže Stjepan Gvozdić, student prava i član udruge Meritokrat.

A treba li na izbore izaći - za njih je dilema koja ne smije postojati.

- Mislim da bi svi trebali izaći na izbore ali isto tako mislim da bilo korisno informirati se prije nego se izađe na izbore, smatra Jakov Maričić, student prava i član udruge Meritokrat.

Zauzimaju se za meritokraciju, po kojoj su Udrugu i nazvali - društvo u kojem informirane građane vode samo zaslužni i sposobni.