Japanska tehnika lova na lignje i sipe

Lov lignje i sipe s obale mnogim ribolovcima oduvijek je poseban gušt. Upravo zbog toga jedna zadarska Facebook grupa okuplja gotovo 180 članova i većina njih lovi jednom posebnom ribolovnom tehnikom.

Više od desetljeća lignjolov s obale jedina je ribolovna zanimacija strastvenog ribolovca Darija Matkovića. Lovi suvremenom japanskom tehnikom "eging". Što lakša rola i štap da se izdrži višesatno varaličarenje glavonožaca osnovna je oprema u ovoj priči. Na njih ide tanka upredenica radi što daljeg izbačaja i naravno - što čvršći čvor.

- A čvor, kako je tko navikao vezati. Ja koristim double uni, odnosno jednostruki uni na kopči, a double uni na spoju upredenice i fluorokarbona. Skosavica bar 5, 6 komada da možeš to u toku jednog lignjolova malo mijenjati, igrati se, pokazuje Dario Matković.

Koju boju skosavice ovim morskim bićima ponuditi, Dario dobro zna.

- Znači, sve što je narančasto po leđima dobro prolazi. E onda sad ima varijacija što se tiče bočne strane ili su čisto bijele ili imaju zlatnu podlogu ispod tkanine ili crvenu, treba se igrati i isprobavati. Neke smjernice postoje, ali čvrsta pravila ne, govori Dario.

U nekoliko sati provedenih na najpopularnijoj zadarskoj pošti, onoj kod Carine, uhvatilo se desetak sipa. Ovaj put baš i nisu najbolje radile i nije bilo liganja kao zimi.

- Sipa. Mala je i moramo je vratiti nazad. Neka raste. Tražimo lignju, naglašava Dario.

U ovoj grupi ribolovaca prilično su uspješne žene. Ne samo da su uspješne nego su neke od njih ove godine imale kapitalne ulove kojima su nadmašile većinu muških kolega.

- Ona izvlači dovoljno te upredenice da ne može pobjeći. I tako dok ona ide, ja sam u strahu i onako okamenjena stojim hoće li neće li i kad dođe, uvijek neko bude tu tko pomogne izvući jer ne bi mogla sama. Ovu zadnju što sam vadila, bila je teška kilogram i pol, ali to je ogromno, govori Senka Polovina.

Svoje prve ulove doživjeli su ovdje i neki mališani.

- Jednom sam uhvatio  sipu. Nije bila teška, sjeća se Bruno Kotlar.

Ova strast povezala je zadarske ribolovce u  pravu grupu - malu obitelj, kako je oni nazivaju, da bi se međusobno podržavali, razmjenjivali iskustva i naučili druge tehnici "eging".

- Znači eging tehnika podrazumijeva da se baci skosavica. Čekamo da potone na dno i onda se naglim povlačenjem skosavica podiže prema površini i tako što više tako cimaš više provociraš lignju, privlačiš lignju i ona se baca na skosavicu, pokazuje Mateo Juričić, administrator grupe Eging Zadar.

No uvijek su tu i male tajne ovih iskusnih ribolovaca.

- Često se zna dogoditi kad uzme skosavicu da krene prema meni. I onda se upredenica naglo opusti. Znači izgleda kao da je skosavica takla dno. I onda mi je to signal za kontru, naglašava Dario.

- Nekad su stvarno agresivne i uzimaju skosavicu baš agresivno i to vidiš po potezu ili po micanju upredenice. A nekad su nezainteresirane pa je doslovno pipaju. Vidiš lagane pokrete upredenice i onda je u principu treba isprovocirati. Lignju je definitivno teže uhvatiti. Sipa je, neću reći glupa nego manje oprezna, govori Dario.

Zimi ih love na većem području, a ljeti dobrih pozicija za ulov u okolici Zadra ima samo nekoliko. Ovi su ih ribolovci, naravno, otkrili. No zbog jednostavne tehnike i opreme ova je aktivnost privukla i brojne druge ribolovce, pa je zaljubljenika u lignjolov s obale sve više. Njima je to sport, zabava i opuštanje. A što je najvažnije - provesti vrijeme pokraj mora za njih je neprocjenjivo iskustvo.