Divlje jagode hit ljetnih slastica

Mali OPG u blizini Požege jedini je proizvođač divljih jagoda u Hrvatskoj. Za njihove jagode otimaju se slastičarnice. U uzgoj je uključena cijela obitelj.

Iako će vas opojni miris i slatki okus ovih divljih plodova možda podsjetiti na zelene šumske obronke gdje prirodno rastu, u plastenicima obitelji Miler uspijevaju jednako dobro.

- Šumske jagode uvijek su imale svoj poseban miris i okus i to me privuklo da imam nešto novo u ponudi na tržnici, osim ovih drugih jagoda, rekla je Ankica Miler.

Nabavili su sadnice i počeli oprezno, s pedesetak grmova. No ovo se šumsko voće pokazalo toliko traženim, da u svojim plastenicima sada imaju već ozbiljnu proizvodnju. Vjerovali ili ne, divlja je jagoda pravi hit u ljetnim slasticama.

- Potražnja je velika, pogotovo za slastičarnice. Žele ljudi nešto novo u ponudi i mogu reći da smo jako zadovoljni. Jedini nam je problem radna snaga, naglašava Ankica.

Pa sve ruke u obitelji ovih dana dobro dođu. Kad zatreba, uskaču i najmlađi. Bere se ujutro i navečer, plodovi dozrijevaju brzo jedan za drugim. Sitni su, posao ide sporo. Radne snage u poljoprivredi, znamo, kronično nedostaje.

- Puno je to posla i uzme vam vremena, ali svaki tjedan ja zaradim, govori David.

Da je više ruku, proizvodnju bi zbog goleme potražnje rado širili. Ove su šumske dvostruko skuplje od konzumnih, pola kilograma stoji 30-tak kuna. Sve što zarade, ulažu u nove nasade. Bujni su, rodni.

- Bez obzira na tu zimu koja je bila blaga, slaba, proljeće je bilo s mrazovima, ali mislim da je sve lijepo podnijela ovakva vrsta voća, istaknuo je Ivica Miler.

I što je najvažnije - uzgoj je ekološki. Sa štetnicima koji se vole zasladiti slatkim plodovima, poput krtica i poljskih miševa, bore se biljnim repelentima. Pa je proizvod i zdrav i siguran.