Zadarska riva trebala bi zasjati starim sjajem

Nakon godina čekanja - zadarska riva uskoro bi mogla zasjati starim sjajem. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je proceduru za dobivanje novca iz europskih fondova.

Riječ je o jednom od najvažnijih projekata na gradskom području. Planiraju rekonstruirati obalni zid i lučku infrastrukturu, a konfiguraciju obale pritom - neće mijenjati.

Alfred Hitchcock nekad je sa zadarske rive gledao najljepše zalaske Sunca.

Već godinama je uništavaju nemilosrdni udari mora i vjetra. Tomu se nazire kraj - spreman je projekt obnove.

- To podrazumijeva praktički rekonstrukciju obalnoga zida od Pozdrava suncu pa sve do same lučice Foša. Radila bi se rekonstrukcija osim obalnoga zida i cjelokupnog opločenja rive, kaže Darko Kasap iz Upravnog odjela za prostorno uređenje.

Stajala bi 75 milijuna kuna, uglavnom iz europskih fondova, dok je ostatak novca osiguran iz državnog proračuna.

Potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava iz Ministarstva očekuju za dva tjedna, a ugovor s izvođačem radova na jesen.

- Čime bi bila otvorena mogućnost za početak radova na jesen. Ovo će se sigurno raditi u fazama, da se u jednom trenutku ne zatvori cijela riva, ona će se raditi u 3,4 faze kako je to već predviđeno i vidjet ćemo koji je rok za izvođenje radova, ali ne duže od godinu i pol dana, kaže Josip Bilaver iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Početkom 20. stoljeća riva je izgledala drugačije. U razornom bombardiranju u Drugom svjetskom ratu srušene su velebne palače i skraćen gat, koji sada namjeravaju produžiti za četrnaest metara, pa će biti kao nekada.

I tako će se omogućiti prihvat katamarana, među ostalim i onih na liniji Gaženica - Riva.

- Dobro srediti hortikulturu, dobro srediti substrukturu ove rive, dobro srediti njezin pločnik koji je na mnogim mjestima, ponavljam, uleknut, ploče su popucale i tako dalje, to držim da je puno važnije nego hoće li se mul produžiti ili neće, ističe povjesničarka umjetnosti Pavuša Vežić.

Jedno je sigurno. Zahvaljujući tom projektu rekonstrukcije, za kojom vapi, zadarska će riva biti još ljepše mjesto za gledanje najljepšeg zalaska Sunca.