'Slučajna čuvaonica': krizni postav Moderne galerije

Muzeji i galerije na različite su načine dopirali do svoje publike u vrijeme pandemije, pri čemu je one zagrebačke nedostupnima učinio i potres. U oštećenoj Modernoj galeriji domišljatost je urodila nesvakidašnjom izložbom.

‘Slučajna čuvaonica - post-potresni i pandemijski postav zbirke Moderne galerije’ projekt je kojem je kustos slučaj, a povod nužda – tim riječima duhovito je opisana izložbu od čak 800 djela koja su spletom nesretnih okolnosti, bilo da su evakuirana iz oštećenih depoa galerije ili drugih institucija kojima su posuđene, galerijski prostor učinila - čuvaonicom.

Odgovor na pitanje kako barem njih, do sanacije galerije, učiniti dostupnima, bio je postaviti ih na zidove. U labavom kronološkom redoslijedu kao prikaz likovne umjetnosti od sredine 18. stoljeća do danas.

- Vjerujemo da će to posjetiteljima, osim uživanja, omogućiti i refleksiju na dubinska egzistencijalna pitanja jer tu su mnogobrojna remek-djela hrvatske povijesti umjetnosti i djela koja je zapravo samo slučaj izvukao iz mraka depoa. Oni su u jednom suptilnom dijalogu jer nepogoda ne diskriminira, objašnjava Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije i autor koncepcije izložbe.

19. stoljeće krase remek-djela, a nevolje na svjetlo izvlače i rijetko ili nikada viđena djela koja su krasila građanske salone.

- Mislim da je jako zanimljivo vidjeti baš strane autore jer to na neki način kontekstualizira našu umjetnost, ali isto tako šire kulturološki i sociološki horizont da se vidi kako je to građanstvo bilo informirano o tadašnjem mainstreamu, nadovezuje se Dajana Vlaisavljević, voditeljica Zbirke slikarstva 19. stoljeća Moderne galerije.

Umjetnost između dva rata, primjerice, predstavljena je s 30 skulptura i čak 200 slika u dvije dvorane.

- Publici smo ih predstavili u postavu koji je više uvjetovan igrom Tetrisa nego muzeološkim standardom, naravno da je to bilo i tehnički izazovno, napominje Lada Bošnjak Velagić, voditeljica Zbirke slikarstva 1918. - 1945.

Ova atraktivna izložba otvara i uvijek ozbiljno pitanje kroničnog nedostatka adekvatnih muzejskih depoa koji tišti i Modernu galeriju koja čuva 11 tisuća umjetnina.

Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture: