Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade u novom domu

Svjetski je dan oceana. Ocean nemamo, ali i more itekako zaslužuje našu brigu. Znaju to i članovi Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, koji su se uselili u svoj novi dom na splitskom Žnjanu. Prostor im je darovao grad Split.

Četvrta ima novu morsku "čuku" - nevelik prostor u blizini žnjanske plaže za invalide velika je radost za ronioce. Već je stigla i oprema, kupljena europskim novcem - uz pomoć splitske Razvojne agencije Rast dobili su 150 tisuća kuna.

- Naše aktivnosti su vezane za najnoviji EU-projekt što smo mi povukli kao partneri zajedno s udrugom veterana 4. gardijske brigade. Projekt se zove Ja sam pauk, odlučan, ponosan, aktivan, uključen, tako i mi želimo pokazati kroz ta terapijska ronjenja jednu psihološku učinkovitost na opće zdravstveno stanje ljudi, rekao je Ćiro Ugrin, predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

- Evo, na svojoj koži sam iskusio ustvari koliko dobro je meni konkretno donijelo i mojim prijateljima koji su proizašli iz rata, ja sam stvarno našao jedan svoj mir kroz to ronjenje i preporučujem svim mojim suborcima da se priključe našem plavom moru koje samo donosi dobro, rekao je Aljoša Barbarić, član Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.


Klub, osnovan prije četiri godine, ne okuplja samo branitelje, jednako su posvećeni rehabilitaciji, edukaciji i ekologiji. Zahvaljujući europskom projektu, održat će i 40 zarona terapijske škole ronjenja za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama.

- Veterani 4. brigade već su se puno puta pokazali kao izniman čimbenik ne samo u društvenim, socijalnim i humanitarnim aktivnostima našega grada, nego su uistinu dio identiteta koji živi, koji se svakodnevno potvrđuje, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Kad Žnjan jednog dana bude uređen, Četvrta će ostati u blizini, gradnja njihova trajnog doma planirana je 70-ak metara dalje.