Kazališni kutak: HNK Osijek tijekom i nakon korone

U 112 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Dražena Vrselja, koja ga sada vodi, prva je intendantica na čelu te kuće, a u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska doznali smo kako je HNK stavio kulturu 'na kotače' te koji izazovi čekaju intendanticu i njezinu ekipu.

U za kulturu iznimno teškom razdoblju, osječki je HNK itekako potvrdio moto nastao tijekom pandemije - umjetnost je odgovorna. Prazno gledalište nije ih spriječilo da uspješno pronađu put do svoje publike jer je niz sadržaja emitirano preko raznih komunikacijskih platformi.

Radili su kod kuće, objavljivali svoje mini projekte na društvenim mrežama i pokazali kako entuzijazam osječkih umjetnika ne staje ni u najtežim situacijama. Kada se život počeo vraćati u kakvu-takvu rutinu, publika još nije mogla do umjetnika, no uz projekt ‘Kultura na kotačima’, umjetnici su stizali do nje.

- Nedostaju mi naše kazališne daske i naše predstave, pa eto, jako sam sretna što ovim povodom možemo na ovaj način uveseljavati naše građane i nadam se da ćemo se što prije vratiti u naše kazalište, kaže solistica HNK u Osijeku Ivana Medić.

I dok su operni solisti muzicirali po gradskim četvrtima, članovi dramskog ansambla na YouTube kanalu, realizirali su jedinstven projekt - HNK u Osijeku za maturante. Bio je to golem i odgovoran posao koji je nastao kao rezultat izvrsne suradnje osječkih srednjih škola i kazališta.

- Dolaze nam često u kazalište i mi smo im na neki način odlučili vratiti njihovu vjernost, evo ovom pomoći na državnoj maturi budući da smo procijenili da im je ova državna matura jako otežana zbog online nastave  koju prate i odlučili napraviti nešto što mogu pratiti kao predavanje, kao nastavu, ističe Jadranka Petrović, voditeljica propagande i prodaje.

Na otvorenom, u kazališnom dvorištu, počeo je premijerni ciklus COVID 19. Pred publiku su prvi stali članovi gudačkog kvarteta koji su izveli šarolik program.

- Drago mi je da počinje ova sezona, postcovid sezona s ovakvim jednim koncertom. Jako sam zadovoljan što je do nje došlo. Sretan sam iz drugih razloga, iz više njih. Jedan je od glavnih što je iznjedrilo ovakvu formu budućeg kvarteta, što bi trebao biti standard svih orkestara, da u svakom orkestru bude po nekoliko kvarteta i komornih orkestara, smatra Filip Pavišić, ravnatelj Opere HNK u Osijeku.

Tako su i u teškom vremenu, osječki umjetnici tražili i radili dobre stvari. Ciklus COVID 19 se nastavlja, a veliki se projekt priprema i za Osječko ljeto kulture.

No, što je s financijskom stranom protekloga razdoblja? Što s povratkom na pravu pozornicu? Što s pretplatom? Intendanticu Draženu Vrselju, nema dvojbe, čekaju veliki izazovi.

Pogledajte reportažu iz Osijeka i razgovor s intendanticom Draženom Vrseljom koju smo ugostili u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska: