Uskoro počinje revitalizacija Staze Gospi Sinjskoj

Svetište Gospe Sinjske među omiljenim je hodočasničkim odredištima koje stoljećima pohode deseci tisuća vjernika sa svih strana svijeta. Stoga je prije pet godina uređen sigurniji i ugodniji hodočasnički put od Solina preko Sinja do Rame. No vrijeme je učinilo svoje pa uskoro počinje revitalizacija Staze Gospi Sinjskoj.

Umjesto prometnicom - tradicionalnim pješačkim stazama i napuštenom trasom nekadašnje željeznice.

- Bit ćemo malo sigurniji, a s druge strane ugodnije je putovati po krajolicima, pejsažima, nego po asfaltu, kaže fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske.

I - ne samo to!

- Naslanja se na turističku infrastrukturu koju grad već godinama provodi i nudi bolju ponudu na cijelom području, rekla je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Cetinske krajine, ali i šire.

- Mi u županiji imamo projekt tematskih staza koji se veže na sve ovo, isto tako i rimske ceste, tako da mislim da ovaj projekt ima svijetlu budućnost, kaže Joško Stella, direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Uz zajamčenu financijsku potporu lokalnih, ali i županijske vlasti.


-  Zasad ovu godinu za dionicu od Solina do Dicma smo osigurali 200 tisuća kuna, dalje ćemo biti na raspolaganju što se tiče financiranja ovog projekta, rekao je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić.

I to u nekoliko faza.

- U ovoj fazi će se najprije ići u obnovu znakovlja, markacije, a pokušat ćemo obnoviti i odmorišta, rekao je inicijator projekta Stipe Božić.

- Mi ćemo raditi disperzirane točke u prostoru i što više koristiti staru komunikaciju, ističe Lino Ursić, koordinator projekta.

Hodočasnička subotnja devetnica već je isplanirana.

- Bit će volonteri HGSS-a, planinarskih društava, iz jedinica lokalne samouprave tako da smo sigurni da hodočasnici znaju kuda idu i da budu sigurni, rekao je fra Bože Vuleta, inicijator projekta i ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira, Split.

148 kilometara duga, s jedinstvenim oznakama, info pločama i devet odmorišta, staza Gospi Sinjskoj uređena je u sklopu programa prekogranične suradnje s BiH a stajala je malo više od 4,2 milijuna kuna.