Medvedgrad ponovno dobiva novo ruho

U studenom 2018. počeo je nazahtjevniji i najveći projekt obnove Medvedgrada. Uređuju se Centar za posjetitelje i druga infrastruktura. Projekt je vrijedan gotovo 30 milijuna kuna. Više od 80 posto - stiglo je iz europskih fondova.

Nakon nekoliko obnova u prošlosti, Medvedgrad ponovno dobiva novo ruho.

- Sve što smo zatekli tu, trudili smo se rekonsturirati na način da ostane u istom volumenu i istom obliku, a sve što smo dodali smo nastojali da bude vidljivo dodano, dakle u nekom drugom materijalu, nekom drugom jeziku arhitekture, kaže projektant Ivo Vranjican.

Elegantne klupe od slavonskog hrasta, stakla na vidikovcu da se ne kvari pogled na obrise Zagreba, multimedijska dvorana i kazalište svjetla i sjene - noviteti su koji će se naći u domu Crne kraljice.

- Isto tako postaviti određenu multimedijsku izložbu, imat ćemo tu prostora za održavanje određenih sastanaka konferencija i radionica, a dolje se nalazi ugostitejski objekt koji ćemo nadam se iznajmiti nekome da se može time baviti, objašnjava Marina Popijač, ravnateljica PP Medvednica.

- Sve je dosta tehnološki moderno, znači bit će neki izlošci koji će biti izvedeni na način da su multimedijalni i aktivni pa mislim da će to posjetiteljima biti dosta zanimljivo, ističe Andrea Kostelić, ravnateljica odjela za promociju, edukaciju i interpretaciju.

Glavni fenomen PP-a Medvednica je i sljemenska šuma - muzeološki postav bioraznolikosti bit će u južnoj kuli.

- Ono što šuma znači i ovaj eko-sustav Medvednice to najbolje znaju naši posjetitelji ali i svi stanovnici grada Zagreba kada otvore sa sjeverne strane prozor- drugačiji je zrak koji dolazi s Medvednice, kaže Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Prvi posjetitelji očekuju se već potkraj godine.