Dan je hrvatskih bibliobusa: hitno potrebna nova vozila!

U znak sjećanja na datum kad je 1969. godine u Rijeci krenuo na put prvi namjenski hrvatski bibliobus, 9.lipnja obilježava se, od 2019. godine, kao Dan hrvatskih bibliobusa kojim je potrebna hitna obnova voznog parka.

Nacionalnim danom bibliobusa slavimo jednu od mnogih važnih i nezamjenjivih usluga koje naše narodne knjižnice nude građanima - uslugu pokretnih knjižnica.

U povodu Dana hrvatskih bibliobusa 2020. knjižničarska zajednica odaslala je nekoliko poruka:

Pokretne knjižnice potrebno je osnovati u svim hrvatskim županijama. Velik dio hrvatskih građana koji u svojim mjestima nemaju lokalne knjižnice još uvijek je zakinut i za mogućnost korištenja pokretnih knjižničnih usluga: čak u 12 županija uopće ne postoje bibliobusi, a putujuće knjižnice trenutno pružaju usluge u samo 9 županija.

Vozni park hrvatskih bibliobusa potrebno je hitno obnoviti. Bibliobusi u Hrvatskoj prosječno su stari 14 godina, a životni vijek takvog specijalnog vozila procjenjuje se na 15 godina. Zastarjela vozila prijete ukidanjem bibliobusnih službi.

U jednom od bibliobusa parkiranom u zagrebačkom Voltinom naselju ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska družila se sa Sarom Semenski, diplomiranom knjižničarkom: