Turistička ruta po grobljima

Tijekom obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe, koji se održava svake godine potkraj svibnja i početkom lipnja, Karlovčani su imali priliku doznati malo više o svojem najstarijem groblju, onom na Dubovcu.

Ove godine ono obilježava svoju 200-tu obljetnicu. Osim te rute, Karlovčani i njihovi gosti sve do kraja kolovoza mogu uživati i u drugim turističkim turama po gradu.

Podno staroga grada smjestilo se najstarije karlovačko groblje.

Spomenici, arhitektura, grobnice pripovijedaju priče o Karlovcu. Grobnica obitelji veleposjednika Jordana. Tri skulpture, svaka s porukom. Posljednja - s pješčanim satom u ruci.

-Šalje poruku nama, koji smo još uvijek ovdje, iskoristite vrijeme koje imate, jer vrijeme je bespovratno.To je samo jedna od brojnih priča koje možemo ispričati na groblju ako znamo promatrati, govori Ivančica Šebalj, Udruga turističkih vodiča Karlovačke županije "Bastion".

Ovo je najstariji dio groblja. Tu se nalazi i grob jedne od najvećih ilirki i prve žene planinarke - Dragojle Jarnević.

Upravo ove grobnice koje su ujedno i ograda oko groblja, rađene su po uzoru na zagrebački Mirogoj. U sat  ture po groblju - mnogo se može naučiti i doznati o povijesti grada u kojem živite.

Karlovačko groblje Dubovac dio je Asocijacije znamenitih grobalja Europe i kao takvo - dio svjetske turističke rute.

- Sve ono što se događalo i odvijalo kroz povijest možemo vidjeti na groblju. Jer sve na kraju završava na groblju, govori Šebalj.

A poželite li pak proći zelenu turu po gradu, odnosno po njegovim parkovima, i to možete. Svake subote s početkom u 11 sati, održavaju se besplatni obilasci grada s vodičem.

- Svaka tura traje otprilike 90-ak minuta, iako iz iskustva znamo da se produlje, jer ljudi uvijek imaju dodatnih pitanja. Osim subotama jedna će tura na temu Zvijezde biti na raspolaganju našim posjetiteljima na sam rođendan grada Karlovca 13. srpnja, rekla je Marina Burić, direktorica TZ-a grada Karlovca.

Besplatne će se ture voditi do kraja kolovoza, a birati možete različite teme; Zvijezdu, sakralne objekte, vojnu tematiku - sve ono što čini  povijest Karlovca dugu 441 godinu.