Eko Knin

Knin je dobio tri spiralna vrta s medonosnim i ljekovitim biljkama. Rezultat je to velikog školskog projekta "Znanje za održivo djelovanje" - nastalog u suradnji škola s ekološkim udrugama: "Krka" Knin i "Zelena Istra".

Nakon višemjesečne pauze nastavljene su mnoge aktivnosti u programu "Eko kutak u našem gradu". Uređen je tako i treći vrt.

- Prvi smo posadili u udruzi sv. Bartolomej, jedan se nalazi u DV Cvrčak i djeca su već krenula u istraživanje tko se sve pojavio u eko kutku i evo učenici OŠ dr. Franjo Tuđman će od danas istraživati što se događa u njihovom eko kutku, kazala je Ivana Vidović, voditeljica tima "Eko kutak u našem gradu", OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Knin.

Spiralni vrtovi trebali bi biti magnet za pčele, ali i za male istraživače.

- Naši učenici će obilaziti te vrtove i po potrebi nadopuniti biljem i promatrati što se događa, jesu li se pčele pojavile, imamo i hotel za kukce gdje mogu boraviti kad je ružno vrijeme, kaže Vidović.

Uređenje vrta bila je i prigoda da se održe važna predavanja.

- Za ekologe je svijet velika kuća u kojoj svaki pojedinac ovisi o drugim pojedincima i okolini u kojoj živi. Eko sustav - svaka vrsta biljaka i životinja je važna jer ovisimo jedni o drugima, kazale su Ana i Nika, učenice OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Knin.

A da je tako, potvrđuju istraživanja. Jer kao što cvijet ne može bez pčela, ni one ne mogu bez njega.

Više doznajte u videozapisu.