Najduži Bailey most u Hrvatskoj

Karlovac od danas ima još jedan most preko rijeke Korane, i to u Turnju. Naime, za potrebe gradnje nasipa u sustavu obrane od poplava, hrvatski su inženjerci postavili metalni most kako bi od teškog tereta poštedjeli most na državnoj cesti broj 1.

●  Neočekivani problem na gradilištu Pelješkog mosta

Snimili smo njegovo lansiranje preko Korane. Sedam dana, jedna satnija. I niknuo je najduži most Bailey u Hrvatskoj.

- Nije bilo povreda, ovo je teški materijal koji se radi ručno, sad ćete konkretno vidjeti kako se on lansira na drugu stranu obale, pokazuje Alan Srpak, zapovjednik Inženjerijske pukovnije.

Bez stroja bilo bi potrebno više od stotinu vojnika kako bi se konstrukcija pogurnula na drugu stranu obale.

- Ovdje je 80 tona materijala kojeg je trebalo dovesti, a potom i ugraditi, naglašava Dražen Lukunić, zapovjednik Pontonirsko-mostne satnije.

- Ja sam bila  zadužena za desetinu, znači rešetkaše. Jedna rešetka je teška 260 kilograma, 6 vojnika imam koji nose rešetku, govori Lara Dobrosavljević, zapovjednica desetine.

Da bi se jedna obala spojila s drugom, i to ovim mostom, trebalo je manje od pola sata. Korana je na ovome dijelu široka 38 metara, most 42. 

- Ovo je prvi most ovakve dužine, težine i nosivosti. Znači, prvi put u Hrvatskoj se radi ovakav most, naglašava Darko Vukušić, 1. dočasnik Pontonirsko-mostne satnije.

Most će imati nosivost do 48 tona. U punoj će funkciji biti od utorka, kada se potpuno postavi drveni pod. Olakšanje za Turanjčane kojima su ovakvi kadrovi svakodnevni i cjelodnevni.

Građevinari i stanovnici tako su dobili most, a vojnici redovitu obuku u stvarnoj situaciji. Ipak, most je samo privremen. Kad završe radovi - i njega će, jednako brzo kao što su ga sastavili - i rastaviti. Možda će ga premjestiti na neku drugu lokaciju duž novog nasipa.