Muke po prijestolnici kulture

Policija je potkraj svibnja kazneno prijavila šest osoba iz stručnog povjerenstva tvrtke Rijeka 2020 zbog sumnje u pogodovanje u javnoj nabavi. No Emina Višnić tvrdi da je razrješenje zatražila zbog drugih razloga.

- Još od ljeta 2018. obnašam dvije funkcije: izvršne i programske direktorice, međutim na nove uvjete situacije u kojoj nam je jako malo vremena nakon korone preostalo sama sam zaključila da više ne bih bila učinkovita, kazala je Višnić.

Neki od najglasnijih zagovaratelja ostavke Višnić jesu HDZ i Akcija mladih čiji tajnik Bojan Kurelić ističe kako ona mora preuzeti odgovornost za sve loše što se događa u tvrtki Rijeka 2020.

- Ja bih rekao da je to ipak samo micanje sa svjetla reflektora vezano za EPK-a. Ono što smo mi tražili krajem svibnja i tražimo ponovno, a to je njezinu ostavku, izjavio je Kurelić.

- Stavljanje bine -  to su milijunski iznosi, i to je dobiveno na sumnjiv način, kasnije je utvrđeno da uopće nisu smjeli dobiti taj posao, rekao je Dinko Beaković, Županijska organizacija HDZ-a, PGŽ.

Od sumnjivog natječaja javne nabave zbog koje je podnesena kaznena prijava protiv članova povjerenstva, plaćanja agencije Madison 220.000 kuna, a u vrijeme pandemije javnost nije znala što se događa s manifestacijom do enormnih iznosa plaća, naknada, dnevnica.

- Ništa u tvrtki Rijeka 2020 nije rađeno mimo zakona, niti mimo odluka nadzornog odbora i skupštine, izjavio je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

A skupština je potvrdila novu direktoricu tvrtke Rijeka 2020 Irenu Kregar Šegota koja je uključena u projekt EPK od početka.

Više doznajte u videozapisu.