18. lipnja 1918. - Izvedena Grička vještica

Na današnji dan 1918. godine u HNK-u u Zagrebu izvedena je dramatizacija nadasve popularnog romana spisateljice Marije Jurić Zagorke Grička vještica. Kazališna je uprava točno znala da će to djelo i na pozornici požnjeti nezapamćeni uspjeh.

Jer priču o progonu vještica u Zagrebu autorica je odjenula u romantičarsko pustolovno ruho. Djelo je dalo veliki doprinos u opismenjavanju naših ljudi i izvan granica Hrvatske. Mnogi su se znameniti glumci okušali u toj dramatizaciji koju je napisala sama autorica. Ančica Kernic bila je prva Nera, njezina baka grofica Ratkay bila je u znalačkim rukama Paule Grbić. Nerina spisatelja i dragana Sinišu tumačio je mladi i lijepi Hinko Nučić.

Zagorka je kasnije napisala i scenarij prema kojem je snimljen film Grička vještica. Nakon toga dolaze novi tumači uloga koji su godine 1929. na pozornici zamijenili staru postavu. Tu su u prvom planu stasiti i očaravajući Siniša Dubravka Dujšina, glumca vrlo lijepe pojave i prekrasnoga glasa. Uz njega i nova Nera, prelijepa i sjajna glumica Vika Podgorska.

Taj će skladni i uigrani par cijelo desetljeće privlačiti gledatelje. Godine 1936. Nučić je redatelj treće obnove, a i u naše vrijeme publiku zanima priča o tome kako će Siniša spasiti Neru iz ralja smrti.