"Kao da je netko nožem prerezao kuću"

Obitelj Šušković je više od dva mjeseca bez svog krova nad glavom na Medvedskom bregu. Ostali su bez kuće u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

Ta kuća je za njih bila centar svijeta, mjesto gdje je živjelo šest članova obitelji. Trenutno žive kod rodbine, ponuđen im je smještaj u Cvjetnom naselju, ali zbog zdravstvenih i sentimentalnih razloga nisu mogli napustiti svoj kraj.

- Nismo mogli vjerovati kad smo vidjeli pukotine na kući. Bilo nam je jako teško. Kao neki san, čudna noćna mora. U pidžamama i bosi, objašnjava Marina Žohar Šušković.

Poslije prvog potresa nadali su se da još ima šanse za kuću, kako će nešto ipak moći popraviti i vratiti se u kuću.

- Onda nakon drugog, vidjeli smo da ništa više od kuće. Jer je izbio skroz zid. Kao da je netko nožem prerezao kuću, odvojio se kat od kata. Vidjeli smo da su i temelji dolje popucali. Znači, sve tri etaže su stradale. Vidjeli smo da moramo s djecom i obitelji negdje pobjeći, govori Marina Žohar Šušković.

Ivica Šušković kaže kako ga već mjesec dana zavlače kooperanti.

- Da sam angažirao privatno neke ljude, već sam mogao imati betoniranu novu temeljnu ploču. Imam isprintanu 6. reviziju koja je trebala ići na glasanje pa je vraćena u javnu raspravu, a došla je iz javne rasprave, po tom Zakonu meni bi država trebala srušiti i napraviti zamjenski objekt. Znači, na tom mjestu ili na nekom drugom mjestu i besplatno vratiti priključke, ističe Ivica Šušković.Marina kaže kako su počeli s rušenjem, kako su im svi nešto obećavali, a sad to sve stoji.

- Želimo djeci što prije vratiti dom, njihovu sobu i kuću. I to boli kad djeca vele:
Zašto mama ne mogu u svoju sobu, u svoju kuću? I to nam je opet želja na istom mjestu da nam bude kuća, da djeca budu sigurna, da opet budu u svom.

- Zahvalni smo što imamo privremeni smještaj i sve skupa, ali znamo da to nije naše. Isto tako i klinci znaju da nije njihovo. Njima je srce ovdje, ističe Marina Žohar Šušković.Ivica Šušković kaže kako su sve poruke koje je upućivao prema vladajućima, prema Vladi, mrtvo slovo na papiru.

- Ne očekujem ništa od nekakvih zakona da će biti doneseni u našu korist. Ako i bude, to će biti nešto minimalno. Samo da se zamažu oči. Moramo se uzdati u sebe, prijatelje i Boga i ništa drugo, zaključuje Ivica Šušković.