Kninski kulinarski show

Osmaši kninske Osnovne škole Domovinske zahvalnosti kuhali su za roditelje i prijatelje. Riječ je o prvoj javnoj kampanji u tom gradu koja govori o važnosti zdrave prehrane. Kulinarski show dio je europskog projekta.

Priprema je pola posla!  Pa su osmaši zasukali rukave. Krčkat će se na plinu 50 kilograma povrća i isto toliko mesa. A recept?! - imaju ga kuhari amateri u malom prstu. Mnogima ovo nije prvi susret s kuhačom.

- Najviše volim praviti kruh i neka tijesta u rerni, govori Arsen Matijaš, OŠ Domovinske zahvalnosti, Knin.

Zadužili su osmaši pregače. Ali nadzor imaju - profesionalci. Njihov, pak, savjet zlata vrijedi.

-  Što se kapula bolje karamelizira, raspadne to umak bude ljepši, slađi, gušći i povezaniji, naglašava Dragutin Mandi, Udruga ŠKMER.

Dio je ovo europskog projekta koji traje do travnja 2021. U pripremi je niz radionica: za učenike i profesore.

Zahvaljujući europskom novcu, ističu u školi, dobili su kuhinju. Djeca i novu izvanškolsku aktivnost – kuhanje.

- Oni s nama kuhaju, uče. Želimo im osvijestiti da ostanu u Kninu i kad završe svoje školovanje ili ako odu negdje dalje na usavršavanje da nam se vrate, istaknula je Marija Stojanović, ravnateljica OŠ Domovinske zahvalnosti, Knin.

Projekt je ovo koji je nekima odredio budućnost.

- Do prije 2,3 mjeseca me nije toliko zanimalo. U  Akademiji mi se svidjelo i odlučio sam upisati za kuhara, govori Toni Vuletić, OŠ Domovinske zahvalnosti, Knin.

Preporuka je struke - listanje dalmatinske kuharice. Razloga je niz.

- Kratka su kuhanja, koristi se jako puno povrća, kao i ovdje. Tu je maslinovo ulje, svježi začini. Crno vino u jelu i poslije jela, rekao je Željko Neven Bremec, predsjednik Udruge ŠKMER.

U eter je išla svaka sekunda kulinarske priredbe.

Pohvale kuharima! - poručila je publika. Podijeljeno je 600 porcija.

Izdat će škola, najavljuju, i kuharicu. Recepte već slažu.