Štrigova prkosi bijeloj kugi

Ljepota prirode i mirniji način života za neke su obitelji, pa čak i s drugog kraja svijeta, bile dovoljan razlog da se skrase u Štrigovi, malom međimurskom mjestu na samoj granici sa Slovenijom. Nakon višegodišnjeg pada broja stanovnika, taj se trend sada - počeo mijenjati.

Nakon dva desetljeća života u Australiji obitelj Grbavac odlučila je spakirati kovčege i vratiti se u Europu. Svake bi godine ljetovali u Hrvatskoj. Obilazeći Lijepu Našu potegnuli su do Međimurja. Bila je to ljubav na prvi pogled.    

- Dolazili smo na odmor u Toplice Sveti Martin, i onda smo se malo vozili okolo i razgledavali prirodu. Našli smo parcelu koja se prodavala i to nas je privuklo, to smo kupili, govori Pero Grbavac, doseljenik iz Sydneyja.

Slijedilo je ishođenje papira. S administracijom, kažu - nije bilo problema - sve je "teklo glatko".

- Djeca su u vrtiću i u svakodnevici, tako da je sve bolje, iz dana u dan nam je sve ljepše i ljepše, naglasio je gospodin Pero.

Sve je ljepše i Lulićima. Iako su tražili "izlaz" iz zagrebačke gradske vreve, sve je ubrzao razorni potres.

- Sve se treslo, krevet, soba, kuća - sve se okretalo i mi smo tada doslovno u pidžamama sjeli u auto, rezervirali kuću. Djeca nisu nikad sretnija, niti jedanput nisu zašmrcala, kihnula, kašljala, po cijele dane su na livadama, u prirodi, oduševljen je Borna Lulić, doseljenik iz Zagreba.

Nije slučajnost da mlade obitelji biraju baš ovaj kraj. Ovdje imaju besplatne jaslice i vrtić, ostvaruju jednokratnu novčanu pomoć od 3 do 7 tisuća kuna za novorođeno dijete, školarci imaju besplatan prijevoz i dio udžbenika - i potpore tu ne staju.

- Svaka obitelj koja ovdje kupi nekakvu postojeću staru kuću i tu zasniva svoj obiteljski život dobiva 30 tisuća kuna, slična je situacija kada se gradi i nova kuća, naglašava Tomislav Rebernik, načelnik općine Štrigova.

Godinama su svjedočili "bijeloj kugi" - no trendovi se ovdje mijenjaju. Štrigovski brežuljci ponovno su - hit i poželjno mjesto za život.