Đakovački vezovi od 29. lipnja do 5. srpnja

Smotra folklora Đakovački vezovi održat će se od 29. lipnja do 5. srpnja, a zbog epidemije koronavirusa program manifestacije bit će reduciran, no ipak će obuhvatiti sve glavne priredbe, najavio je gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora Marin Mandarić.

-
Do prije 3-4 tjedna sve je zbog pandemije koronavirusa bilo pod upitnikom, no zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji i činjenici da je Đakovo svo vrijeme korona free grad, a nakon sastanka u HZJZ-u i razgovora o mogućnostima održavanja jedne takve smotre, stekli su se uvjeti za održavanje Vezova koje nikako nismo htjeli propustiti niti ove godine, rekao je Mandarić na konferenciji za novinare.

Organizatori su uspjeli sastaviti program koji je ove godine zbog nedavne pandemije reduciran, no obuhvaća ipak sve glavne priredbe Vezova, kao i niz pratećih programa.

- Vezovi će ove godine teći bez dolaska inozemnih skupina, za sada još nemamo upute što s događajima s velikim brojem ljudi kao što su koncerti u vezovskom šatoru i slično, rekao je Mandarić.

Svečano otvorenje 54. Đakovački vezovi održat će se u petak, 3. srpnja svečanom scenskom slikom ispred katedrale, a njezin je naziv ove godine "Moja duša bećarska" po scenariju Mirka Ćurića i u režiji Darka Milasa.

Na istoj lokaciji, ispred katedrale na Trgu J. J. Strossmayera, u subotu, 4. srpnja, održat će se tradicionalni program Slavonijo, zemljo plemenita, uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha.

U nedjelju, 5. srpnja, središnji je program Vezova svečani mimohod centrom grada, u kojem ove godine nastupa 30-40 folklornih skupina iz Đakova, Đakovštine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a zbog ovogodišnje situacije nakon korone - bez drugih krajeva i inozemnih skupina, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

Zbog toga ove godine u vezovskom programu nema ni priredbi na đakovačkoj Ergeli kao što su konjička natjecanja na Hipodromu i slično, dodala je Burek. U svečanom mimohodu bit će i svatovske zaprege te jahači.

- Interes KUD-ova za nastup na Vezovima i ove je godine bio izniman jer Vezovi su top događaj u RH, no zbog korona-krize nisu mogli imati probe i pripreme, dodala je Burek.

Zamjenik gradonačelnika Robert Francem istaknuo je da su organizatori situaciju s koronavirusom shvatili kao izazov na koji trebaju odgovoriti.

- Nismo ni pomišljali da se Vezovi ne održe, barem u obliku kakav trenutačna situacija dozvoli i ovo je treća verzija programa, a moguće je da će promjena u njemu biti još, no uspjeli smo prirediti esenciju vezovske tradicije, rekao je Francem.