Unatoč autizmu radovima poručuju da su sposobni za velike stvari

Za vrijeme "korona krize" online nastava održana je i u Centru za autizam u Rijeci zahvaljujući velikom trudu zaposlenih, ali i roditelja čija djeca svakodnevno borave u toj ustanovi. Štićenici Centra pokazali su nam i kako se znaju izraziti pjevanjem, izradom umjetnina ili tkanjem.

Autizam nije prepreka za umjetničko izražavanje pa su Dora, Jan, Jelena, Leo i Luka ove godine izradili prekrasne drvene ukrase i tapiserije, no njihovu svakodnevnu nastavu u Centru za autizam u Rijeci prekinula je kriza zbog koronavirusa. Ipak su ostali u svakodnevnoj vezi sa svojim edukatoricama pa su im tako osmislile zadatak koji se rješava putem interneta.

- Na ideju, da tako kažem, online perioda za vrijeme korone razmišljala sam što im još ponuditi da naprave i tako pala je na pamet ta ideja da naprave hotel za kukce, rekla je pedagoginja u Centru za autizam Rijeka Silvana Host.

Hotel za kukce zamišljen je kao skup izdubljenih prirodnih materijala u koje će kukci položiti jaja, nakon što hotel bude smješten negdje u dvorištu Centra. Većinu posla obavili su ti mladi ljudi koje autizam ne može zaustaviti u kreativnosti kada im je već postavio mnogobrojne druge prepreke u životu. Naravno da su u svemu sudjelovali i roditelji, no više kao pomoćnici i podrška.

- Ovoga puta roditelji su imali više vremena bili su kod kuće i tako da su oni pomogli da se to realizira. Moja je bila početna ideja ,ja sam napravila prvi hotel koji sam slikala u fazama, a onda su još neke ideje došle s interneta, objasnila je Host.

Nakon što je kriza prošla Jan, Dora, Jelena, Luka i Leo vratili su se svojim svakodnevnim zanimacijama kao što je tkanje tapiserija ili izrada drvenih zidnih ukrasa. Voditelj radnog osposobljavanja predstavio je njihove prekrasne radove.

- Ovo što imate u mojim rukama i što imate na zidu to su njihovi radovi. ono što naprave učitelji to je osnovni dizajn znači nacrt u papiru i olovci a sve nakon toga je njihov rad, rekao je voditelj radnog osposobljavanja u Centru za autizam Rijeka Milivoj Vrabec.

Jan nam možda ne može reći kako se osjeća, no njegovo pjevanje pokazuje koliko je zapravo strastven i talentiran. Ovim je mladim osobama zbog autizma možda teško komunicirati verbalno, ali svojim radovima poručuju da su sposobni za velike stvari. Izradom ovih umjetnina u njima se oslobađa potencijal koji je skriven negdje duboko, no nije nedokučiv.