Paraglajderi nad brežuljcima Varaždinske županije

Brojne mogućnosti nude zeleni brežuljci Varaždinske županije. Tamošnja Ivančica i Ravna gora omiljene su startne pozicije za padobransko jedrenje. Atraktivni prizori i danas na Ravnoj gori. Paraglajderi iz Hrvatske i drugih europskih zemalja vinuli su se u nebo u sklopu natjecanja Ivanec Open.

Pogled s vrha Ravne gore hipnotizira. Glava ipak ne smije biti u oblacima - zdrav razum, znanje i temeljitost u pripremi su nužni. Među okupljenim se letačima krije i državni rekorder u preletima na daljinu Damir Habek.

- Prije 15 dana sam odavde odletio do Đakova - 209 km, trajalo je uzbudljivih 6 sati, kazao je Habek.

Put do toga je, kaže, da proučite teoriju i vježbate deset godina.

Jedan od najpopularnijih hrvatskih terena za padobransko jedrenje - omiljena je pozicija za državna i svjetska natjecanja.

- Iza nas je 50, 60 velikih natjecanja, imali smo svjetsko prvenstvo, svjetske kupove, kazao je predsjednik kluba padobranskog jedrenja "LET" Mario Habek.

- Ispočetka nas je bilo manje, sad sve više, jer su stranci vidjeli da je dobar teren. Ove godine trebalo nas je biti više od 70, ali je korona presudila, kazao je direktor natjecanja "Ivanec Open 2020" Antun Lovrec.

Entuzijastima iz nekoliko europskih zemalja epidemija nije zapreka.

- Svi težimo tomu da nekamo odletimo, da vidimo neke nove terene i ovo je sjajna pozicija za letenje, kazala je Slovenka Mojca Pišek.

Njima nebeska prostranstva, nama čvrsto stajanje na zemlji. I pogled na šareno nebo.