Jeste li znali da na Sjevernom polu postoji RT Fiume?

Na današnji dan prije gotovo 150 godina počela je legendarna polarna ekspedicija tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Posada jedrenjaka "Admiral Tegetthoff" istraživala je dotad neotkrivena područja Arktika. Polovinu su činili hrvatski mornari. Zahvaljujući njima - neki od najsjevernijih dijelova svijeta dobili su hrvatske nazive. O tom pothvatu uskoro će u Lovranu biti otvorena izložba "Quarneroli".

Jeste li znali da na Sjevernom polu postoji RT Fiume i MONTE Volosca? Prije gotovo 150 godina Austro-Ugarska monarhija organizirala je polarnu ekspediciju koja je trebala otkriti nepoznate krajeve na Arktiku.

Dvanaestorica neustrašivih i hrabrih odvažilo se 13. lipnja 1872. na znanstvenu ekspediciju istraživanja Arktika. Zajedničko ime bilo im je "Quarneroli" jer su redom bili s Kvarnera, Istre i Dalmacije. Uspjeli su otkriti kopno - tada - na najsjevernijoj točki Zemlje.

- Otprilike godinu dana nakon što su krenuli nakon što su otkrili jedan sasvim novi arhipelag koji je do tada nepoznato kopno i kojem su nadjenuli ime "Zemlja Franje Josipa" sa 191 otokom i na njemu su nadjenuli mnoga imena nama poznatih toponima kao što je "Rt Fiume", monte Volosca, kazao je Milorad Stanić, LC Quarneroli, Lovran.

Kako je dvanestorici mornara s toplog Jadrana uspjelo ući u posadu  u konkurenciji od 150 dobrovoljaca iz sjevernih zemalja? Naši su ljudi izabrani zbog svojih odlika.

- Oni su uvijek dobrog raspoloženja, skloni šali i pjesmi, pa ih boravak u polarnoj noći neće dovesti do depresije, oni su disciplinirani i pouzdani, te se ne žale na teškoće, kazao je Eduard Kišić, LC Quarneroli, Lovran.

Nakon dvije godine koliko su bili zarobljeni u ledu, na -50 Celzijevih stupnjeva, prešli su više od 800 km po Arktiku. Obavljali su znanstvena istraživanja.

Pogledajte videozapis.