Tvrđava Imperijal - raskid koncesije i obnova

Gradsko vijeće Dubrovnika pokrenulo je postupak raskida ugovora o koncesiji s tvrtkom Razvoj Golf za obnovu tvrđave Imperijal. Ta je tvrtka pokrenula arbitražu na međunarodnom sudu u Washingtonu zbog projekta golfa na Srđu protiv kojeg se na referendumu 2013. izjasnilo 10.000 Dubrovčana. U Gradskom vijeću tvrde da se arbitraža ne odnosi na obnovu tvrđave Imperijal.

Dubrovački Muzej Domovinskog rata već 12 godina djeluje u tvrđavi Imperijal na Srđu, simbolu obrane Grada. No, zdanje iz vremena Napoleona, devastirano ratnim razaranjima, na udaru je vlage, plijesni i prodora oborinskih voda.

- Muzej je kroz sve te godine uspio opstati u jako teškim i mogu reći okrutnim uvjetima, ali za njega govore njegovi rezultati. Došli smo do više od 80.000 posjetitelja godišnje, kazala je Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Imperijal je još 2009. dan u koncesiju tvrtki Razvoj Golf za ugostiteljsko-hotelijersku namjenu. Donošenjem UPU-a 2013. tvrđava je dobila pretežno kulturnu namjenu, što je značilo da se ugovor o koncesiji sam po sebi raskida. Srđevci su ustrajno, na svakoj sjednici, predlagali tu točku.

- Bilo je potrebno da Gradsko vijeće utvrdi tu činjenicu i da ovlasti gradonačelnika da to i obavi. To je, nažalost, trajalo 5 godina, kazao je Nikša Selmani, vijećnik KLGB-a Srđ je Grad.
[EMBED:"https://www.facebook.com/HRTvijesti/videos/263808845064601/?__xts__[0]=68.ARDCSSd71kwEmyM4d5OLjND8uRfYN_ghKZUCpWwVZtrc4z6Uiv4S-MntF1t7qcUxIDvNuFiVwlaptWHQwWkMKdEoq-7f5Ji2FlyguFah_CXo7cU4VDXzsGJ-L19xwQWDULNCP85niZHVq7UgQNNauKKugbD4EoyP3aCjrlIFdsnb0TRH2sv1WJtpn42ptYoUhU0En82ZSh7wlKAgQCY0jsYP1JqbzTGx86a8zc0oUd6JKRXdnGY94kxtbKzZsa3rX17vyhliEhcrlymm4Y6TI298qbc6zGUtW0agkSXUOT952IVMEdKTOpE5WG7G3kPTtkRjruTCz-zFKSA&__tn__=-R
"]
Započet je formalno-pravni proces raskida koncesije. Prema najavama obnovu tvrđave će voditi Zavod za obnovu Dubrovnika, a nadaju se i europskom novcu.

- Radit ćemo na novoj projektnoj dokumentaciji u kojoj ćemo prilagoditi tvrđavu onome što je i njena prva intencija bila - to je simbol obrane Grada Dubrovnika - Muzej Domovinskog rata s velikim postavom, ali i jedan ugostiteljski objekt koji će biti mjesto gdje će ljudi moći doći i popiti kavu, rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Golf na Srđu potpuno je drugi projekt, kaže gradonačelnik, a ovaj raskid koncesije neće utjecati na arbitražni postupak - smatraju svi uključeni.

Više doznajte u videozapisu.